Regionalna turistička zajednica Karlovačke županije

Rekordna turistička predsezona, raste broj dolazaka, turisti duže ostaju

VIŠE IZ RUBRIKE

Sjajni podaci

Što se tiče motiva dolazaka to su manifestacije; prvenstvo u kickboxingu, reli Četiri rijeke, svjetsko prvenstvo u reliju, ali i ne manje važne aktivnosti na otvorenom koje se u kontinuitetu odvijaju, kazao je Fanjak

Karlovačka županija u odnosu na referentnu 2019. godinu po turističkim pokazateljima bilježi rekordnu predsezonu, istaknuo je direktor Regionalne turističke zajednice Karlovačke županije Željko Fanjak.

U prva četiri mjeseca ove godine zabilježen je porast kod gotovo svih turističkih pokazatelja.

-Ukupan broj noćenja u prva četiri mjeseca 2023. godine se povećao za 4,2 posto u odnosu na rekordnu 2019., ono što je bitnije došlo je do povećanja prosječne dužine boravka u cijeloj Karlovačkoj županiji. Trećina tog prometa ostvarena je području TZ Plitvičke doline, ali i ostale turističke zajednice bilježe povećan broj dolazaka i bilježimo sve veću disperziju ukupnog turističkog prometa na području cijele Karlovačke županije kao turističke destinacije. Domaći turisti prevladavaju, oni su ostvarili 23 posto dolazaka i 37 posto noćenja više. Također veći je porast u noćenjima, nego u dolascima - što znači da i domaći turisti duže ostaju, a u odnosu na prošlu i na 2019. godinu su ostvarili značajni porast u ukupnom iznosu, dakle 70 i više posto. Slijedom tih brojki možemo govoriti o rekordnoj predsezoni što nam daje nadu da će i ukupno turistička sezona biti izuzetno uspješna, napomenuo je Fanjak.

Jedan od aduta Karlovačke županije su različite manifestacije, a u protekla četiri mjeseca to su bile sportska događanja.

-Što se tiče motiva dolazaka to su manifestacije, prvenstvo u kickboxingu, reli Četiri rijeke, svjetsko prvenstvo u reliju, ali i ne manje važne aktivnosti na otvorenom koje se u kontinuitetu odvijaju. Samo tijekom mjeseca svibnja imat ćemo tri Wine & Walk manifestacije na širem ozaljskom području i one će definitivno doprinijeti ovakvim pokazateljima u budućnosti, dodao je direktor Regionalne turističke zajednice.

Porast broja noćenja prati porast broja smještajnih kapaciteta u odnosu na referentnu 2019. godinu.

-U hotelima i domaćinstvima se bilježi preko 80 posto ukupnog prometa i noćenja, dakle to je tranzicija prema organiziranom smještaju i posebno nas veseli da taj investicijski ciklus prati ove sjajne trendove na području Karlovačke županije. Govorimo o 15 posto više smještajnih kapaciteta u odnosu na 2019. godinu, ali i 87 postio više smještajnih kapaciteta na OPG-ima, dakle govorimo o ruralnom turizmu i također su druge kategorije smještajnih kapaciteta rasle, napomenuo je Željko Fanjak.

- Ovi rezultati su plod jednog sustavnog rada i jednog zajedništva koje je ujedinilo privatni sektor, ali i javni. Što se tiče javnog sektora moram zahvaliti i kolegama na lokalnim razinama, gradonačelnicima načelnicima i stručnim službama naravno županijskoj razini, ali i nacionalnoj, Ministarstvu turizma i sporta, ali i druga ministarstva, koji prepoznaju turizam kao jednu snažnu gospodarsku granu. Pratimo velika ulaganja i naglasak je upravo na kontinentalnom turizmu, rekla je županica Martina Furdek Hajdin i podsjetila da smo iz Zagreba najposjećenija kontinentalna županija te da se kod nas ostvaruje četvrtina prometa kontinentalnog turizma.

Bilo je govora i o planovima pa je Željko Fanjak najavio da će uskoro biti lansirana nova mrežna stranica Turističke zajednice, osuvremenjena i interaktivna, u pripremi je i novi turistički vodič.