Prvi Karlovački

Reciklažno dvorište na Maloj Švarči s radom počinje krajem rujna, zbrinjavat će 48 vrsta otpada

Autor: Renata Benković

19.07.2019

Karlovac

Reciklažno dvorište na Maloj Švarči izgrađeno je i opremljeno sukladno svim ugovornim odredbama, cjelokupan prostor je asfaltiran, postavljeni su tipski kontejneri i kolna vaga, a jedinstveno je i po tome što je prilagođeno osobama sa slabim ili bez vida, tako što je od ulaza pa do prihvatne kućice na kojoj se nalazi taktilna ploča s orijentacijskim planom dvorišta, postavljena taktilna staza.

Završeni su radovi na izgradnji i uređenju reciklažnog dvorišta, drugog na području Karlovca, na lokaciji Mala Švarča.

Iako se početak rada reciklažnog dvorišta očekuje krajem rujna ove godine, do kad će se pribaviti sve potrebne dozvole, danas je na toj lokaciji održana konferencija za novinare, na kojoj je voditeljica projekta, Martina Stojkić kao najvažniji cilj projekata istaknula unaprjeđenje gospodarenja komunalnim otpadom, njegovo postupno smanjenje kao i podizanje svijesti naših sugrađana o važnosti odvojenog prikupljanja otpada. Jedan od glavnih ciljeva je i smanjenje divljih deponija jer dovoz otpada na reciklažno dvorište Mala Švarča, kao i na Ilovac bit će potpuno besplatan.

Reciklažno dvorište na Maloj Švarči izgrađeno je i opremljeno sukladno svim ugovornim odredbama, cjelokupan prostor je asfaltiran, postavljeni su tipski kontejneri i kolna vaga, kaže Stojkić, a jedinstveno je i po tome što je prilagođeno osobama sa slabim ili bez vida, tako što je od ulaza pa do prihvatne kućice na kojoj se nalazi taktilna ploča s orijentacijskim planom dvorišta, postavljena taktilna staza. Kako naglašava Stojkić iako je ovo dvorište manje od onoga na Ilovcu, opremljeno je za skladištenje 48 vrsta otpada, koje građani mogu besplatno dovesti i skladištiti.

Tomislav Polić, direktor tvrtke Čistoća kaže da od 48 vrsta otpada, dvorište Mala Švarča ima kapacitet za zbrinjavanje i  22 vrste opasnog otpada, koje građani prilikom zbrinjavanja moraju predati u originalnoj ambalaži (razna ulja, maziva, boje, lakovi, otrovi, poljoprivredni herbicidi, pesticidi i ostalo). Svi građani garda Karlovca na ovo reciklažno dvorište mogu dovesti neograničene količine komunalnog otpada, a ograničenje postoji samo za pojedine vrste građevinskog otpada, ono iznosi 200 kg, no i tom se problemu lako nađe rješenje, a sve u svrhu čistog okoliša. Naime, svaki građevinski otpad ima više kaže Polić ključnih brojeva, pa pojedinac može dovesti npr. 200 kg azbestnih ploča, 200 kg. keramičkih pločica i tako redom, dok sve ne bude u za to namijenjenim kontejnerima. Očekujemo da ćemo na ovoj lokaciji s radom službeno početi krajem rujna ove godine, zaključuje Polić.

-Izgradnjom ovog objekta, Grad Karlovac je odradio ono što je trebao u okviru plana gospodarenja otpadom na području grada vezano za reciklažna dvorišta. Pa uz dva reciklažna i mobilna dvorišta, te zelene otoke na području grada, stvorene su pretpostavke za odvajanje komunalnog otpada, rekao je zamjenik gradonačelnika Ivan Mrzljak.

Naglasio je i kako je Grad Karlovac prema izvješću Ministarstva zaštite okoliša među pet gradova u RH s 24 posto odvajanja otpada čime će ovo reciklažno dvorište dodatno podići svijest o važnosti odvajanja i kvalitetnog zbrinjavanja. U Fondu za zaštitu okoliša u tijeku je završetak natječaja u koji je uključen i Grad iz kojeg se očekuju dodatne posude za odvajanje komunalnog otpada (staklo, papir, pet ambalaža…) koje će prvo biti osigurane za stambene zgrade, a nakon toga na red dolaze obiteljske kuće. Čime će se stvoriti svi preduvjeti da Karlovac dostigne sve one količine odvojenog otpada koje su propisane Planom gospodarenja otpada u RH.

Podsjećamo Grad Karlovac 1. kolovoza 2018., s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike i Fondom za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt ‘Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta na području Grada Karlovca’ koji se financira iz Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020., a u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Ukupna vrijednost projekta je 1,5 milijuna kuna, a iznos dodijeljenih bespovratnih sredstava iznosi 1,3 mil. kuna što predstavlja 85 posto ukupno prihvatljivih troškova Projekta.(rb)

Foto: i.č.

 

Autor: Renata Benković