Prvi Karlovački

„Recidivistima“ u ovoj godini određeno ukupno 1.875 dana zatvora

Autor: Miloš Milovanović

05.11.2020

Crna kronika

U kršenju prometnih propisa uhvaćena su 64 „recidivista“, a nadležni sud izrekao im je ukupno 1875 dana zatvora, 120 dana uvjetne osude, 330.700 kuna novčane kazne i 261 mjesec zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima

Jedna od prioritetnih zadaća prometne policije su usmjerena i ciljana postupanja spram osoba koje grubo krše prometne propise i time dovode u opasnost kako sebe, tako i ostale sudionike u prometu, posebice prema višestrukim počiniteljima prekršaja tzv. „recidivistima“.

Tijekom pojačanih mjera i radnji koje je policija provodila na području Policijske uprave karlovačke u prvih deset mjeseci 2020. godine u kršenju prometnih propisa uhvaćena 64 „recidivista“, koji su uhićeni i dovedeni na nadležni Općinski sud koji im je izrekao ukupno 1875 dana zatvora, 120 dana uvjetne osude, 330.700 kuna novčane kazne i 261 mjesec zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima, rekla je glasnogovrnica PU karlovačke Andreja Lenard.

Usporedbe radi, u prvih deset mjeseci 2019. godine u kršenju prometnih propisa uhvaćeno je 78  „recidivista“, kojima je nadležni Općinski sud izrekao ukupno 1.240 dana kazne zatvora, 48 mjeseci uvjetne osude, 342.579,41 kuna novčane kazne i 139 mjeseci zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima.

Iako je u ovoj godini, u odnosu na prethodnu evidentiran manji broj uhićenih „recidivista“, koji su ukupno počinili manji broj prekršaja (2020. godine 152 prekršaja, a 2019. godine 171 prekršaj), ukupno im je izrečena znatno veća kazna zatvora, a za istaknuti je da su oni u prosjeku činili dva do tri teža prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, ali i prekršaje iz drugih zakona, kao što su Zakon o obveznim osiguranjima u prometu, Zakon o osobnoj iskaznici, Zakon o prebivalištu, Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana i dr., dodala je Lenard.
Kako bi poboljšali stanje sigurnosti u cestovnom prometu i u narednom periodu policija će  nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće s teško ozlijeđenim i poginulim osobama, a aktivnosti  će i nadalje biti posebno usmjerene i prema višestrukim počiniteljima prekršaja tzv. „recidivistima“.
Pozvala je  sve sudionike u prometu da budu odgovorni i savjesni sudionici u prometu, kao i da se pridržavaju svih propisa i pravila kako bi se smanjila stradavanja u prometu.