Prvi Karlovački

Realiziranim i pokrenutim kapitalnim projektima podižemo kvalitetu života u Karlovcu

Autor: Branko Obradović

13.05.2021

Promo

Protekle četiri godine bile su pune izazova kojima smo pristupili hrabro i s punom odgovornošću. Pratila nas je prvo globalna financijska kriza, potom poplave 2018. i 2019. godine, pandemija te potres. Istovremeno smo uz sve te prepreke kontinuirano pružali pomoć našim sugrađanima u svakom pogledu kako bi što lakše prebrodili sve ono što nas je snašlo, a na što nismo mogli utjecati. Imali smo puno manje od pune četiri godine mirnog i stabilnog perioda, a ipak smo učinili mnogo.  Realizirali smo najveći broj projekata koje smo najavljivali. Od malih komunalnih do milijunskih društvenih i infrastrukturnih. Na tom tragu želimo nastaviti i dalje odgovorno raditi za Karlovac i sve njegove stanovnike.

Za razvoj grada važni su projekti koje smo započeli, a trajat će najmanje još jedan četverogodišnji mandat. Sredstva EU fondova omogućila su nam ambiciozne razvojne projekte – cjelovit sustav obrane od poplava, obilaznicu Turnja, državnu cesta D6, most u Donjem Pokupju, drugi kolosijek Hrvatski Leskovac – Karlovac u sklopu čega se planira i obnova kultnog Glavnog kolodvora u Karlovcu koji datira s početka dvadesetog stoljeća, zatim Aglomeraciju, urbanističke planove za Luščić i ŠRC Korana koji su bez imalo ustezanja i budućnost razvoja grada. Potom je tu obnova gradskih vrelovoda, ispitivanje i korištenje naših geotermalnih potencijala. Novi kanalizacijski, vodovodni ili toplinski sustav znače u budućnosti i manje cijene komunalija, rast vrijednosti nekretnina, raste potencijal za ulaganja, razvoj turizma, gospodarstva, zeleni grad kakav svi priželjkujemo. Od velike je važnosti obnova Edisona za koju vjerujemo da više neće biti predmetom političkih kampanja.

Kao Hrvatska demokratska zajednica ići ćemo prema smanjenju prireza sa 12 na 9 posto, odnosno sa smanjenjem poreza na potrošnju sa 3 na 2 posto. Smatramo da je smanjenje prireza prije svega podrška našim građanima, pogotovo onima koji plaćaju prirez kao i našim ugostiteljima.

Veliki infrastrukturni projekti pokrenuti su uz podršku Vlade Republike Hrvatske. Uz drugi kolosijek željezničke pruge, kapitalni projekt važan za gospodarstvo je i novo čvorište i silaz s autoceste  koje će otvoriti poduzetničku zonu Selce za koju smatramo da je najperspektivnija poduzetnička zona u našem gradu.

Karlovac kao pametni i zeleni grad naša je bliska budućnosti. Pokrenuli smo projekt iskorištavanja geotermalnog potencijala koji će svojim razvojem omogućiti iskorištavanje energije u svrhu grijanja, u poljoprivredi i turizmu. Planiramo izgradnju fotonaponskih elektrana na javnim zgradama te nastavak energetskih obnova. Nastavljamo i s digitalizacijom poslovnih procesa gradskog sustava i integraciju s državnim e-servisima, a digitalna rješenja koristit će se i u prometnoj infrastrukturi.

I do sada smo najmlađima nastojali omogućili kvalitetno odrastanje u novim i obnovljenim vrtićima, a s tom mišlju nastavljamo i u idućem mandatu.  Izgradit ćemo novi vrtić u Vojarni Luščić, dograditi OŠ Rečica u svrhu uvođenja vrtićkog programa, otvorit ćemo vrtićke skupine u PŠ Hrnetić. I dalje ćemo unaprjeđivati kvalitetu predškolskog odgoja i obrazovanja provođenjem popodnevnog i dvosmjenskog rada te novim programima. Jednosmjenski rad u svim gradskim školama cilj je kojeg ćemo ostvariti u idućem mandatu. U planu je dogradnja Osnovnih škola Mahično i Turanj te izgradnja nove škole u prostoru vojarne Luščić sa školskom sportskom dvoranom. Sportsku dvoranu dobit će i učenici osnovnih škola Mahično, Rečica i Braća Seljan. U svim školama uvest ćemo produženi boravak ili cjelodnevnu nastavu, nastavljamo s nabavom obrazovnih materijala te provođenja europskih projekata „Škola za sve uz pomoćnike u nastavi“ i  „Školski obrok za svako dijete’’. Od izuzetne nam je važnosti stipendiranje učenika i studenata te dodatni razvoj Zaklade „Nikola Tesla“ i novih studijski programa Veleučilišta. S ciljem demografske obnove pokrenut ćemo izgradnju stanova za mlade obitelji te ćemo subvencionirati dokumentaciju za gradnju kuća. Građani mogu računati i na novčanu pomoć za novorođenu djecu.

O našim umirovljenicima kontinuirano brinemo i razmišljamo. Proveli smo anketu koja nam je pokazala u kojem smjeru trebamo ići i kako planirati. U tijeku su pripremne radnje s ciljem razvoja integriranog centra za starije osobe kojim će se nastojati poboljšati kvaliteta života starijih osoba koji nisu uključeni u sustav institucijskog zbrinjavanja. Zbog povećane potrebe za dodatnim smještajem planiramo dalje razvijati dnevni boravak, subvencionirati privatne domove te proširiti postojeće kapacitete.

Karlovački sportaši proslavili su nas diljem Hrvatske i svijeta i na njihove smo rezultate posebno ponosni. Nastavit ćemo i dalje s potporama za rad Karlovačke športske zajednice i sportskih klubova sukladno Strategiji razvoja sporta. U planu su ulaganja u streljanu Jamadol, teniske terene u Vrbanićevom perivoju te NK Ilovac, energetska obnova sportske dvorane na Rakovcu i Sokolskog doma, izgradnja ŠRC Mostanje. Nogometni klub Korana dobit će novi stadion, nastavljamo i s ulaganjima u nogometni stadion Branko Čavlović-Čavlek te krećemo u izradu projektne dokumentacije za novu sportsku dvoranu.

Posebno treba naglasiti i pohvaliti suradnju s udrugama civilnog društva jer upravo na taj način odlučili smo u idućem mandatu rekonstruirati zgradu Hrvatskog doma koja predstavlja značajan dio karlovačke kulturne infrastrukture. Težit ćemo suradničkom modelu projektiranja i planiranja prostora, i u konačnici upravljanja budućim društveno-kulturnim centrom.

Pozivamo vas da na izborima 16. svibnja 2021. godine, poštujući epidemiološke mjere, poklonite svoj glas i povjerenje kandidatu broj 1 za gradonačelnika Damiru Mandiću. Uz njega je Ivana Fočić kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika, te listi broj 3, listi HDZ-HSLS za Gradsko vijeće Grada Karlovca.