Sukladno potpisanim ugovorima, krajem 2023. godine, Regionalni centar kompetentnosti u Karlovcu mora biti u funkciji, ističe zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar

RCK u Karlovcu ove jeseni bi trebao biti pod krovom

VIŠE IZ RUBRIKE

  Krajem veljače odnosno početkom ožujka trebala bi započeti izgradnja Regionalnog centra kompetentnosti, u prostoru bivše Oružane na Trgu bana Jelačića u Karlovcu. Sve planove njegove uspostave odnosno rekonstrukcije Oružane usporio je potres koji je krajem 2020. godine zadesio Karlovac tako da je cijeli objekt morao biti srušen. Prema projektu, prizemni dio tlocrtne površine od 1.024 kvadratna metra zauzet će Trgovačko ugostiteljska škola sa svim ugostiteljskim programima, Turističko informativnim centrom, slastičarnicom i novim restoranom. Na katu iznad bit će kabineti iz programa strojarstva i robotike, na drugom katu bit će kabineti elektrotehnike, dok je treći kat osiguran za kabinete karlovačkog Veleučilišta. Provedena je javna nabava i to nakon što se morala ponovno mijenjati projektna dokumentacija, budući da se zbog potresa zgrada nije mogla rekonstruirati. Javilo se pet izvođača radova, a jedna ponuda je unutar procijenjene vrijednosti koja je iznosila 37 milijuna kuna. Odluka o odabiru bit će objavljena oko 21. siječnja, pa ukoliko ne bude žalbi već prvog tjedna u veljači, mogao bi se potpisati i ugovor s izvođačem radova. Nakon žalbenog roka treba početi i gradnja RCK-a.

  -Vrijednost tog ugovorenog dijela u koji je uključena gradnja i dio opreme je 45 milijuna kuna. Veći dio financijske konstrukcije RCK-a odnosi se na ESF i tu je vrijednost 60 milijuna kuna. Tu su novi projekti, novi kurikulumi, novi programi, kvalifikacijski okviri i veći dio nabave strojeva, uređaja i alata, doznajemo od zamjenice županice Vesne Hajsan Dolinar.

  Što se pak tiče organizacijske i programske uspostave, usvojena je Strategija rada i razvoja RCK u elektrotehnici, računalstvu i strojarstvu. Strategija je izrađena u suradnji sa preko 20 partnera iz javnog, obrazovnog i gospodarskog sektora.

  - U tijeku su postupci javne nabave usluga razvoja novih standarda zanimanja i strukovnih kurikuluma u područjima informacijskih tehnologija, informatičke sigurnosti i računalnih mreža te održavanja numerički upravljanih alatnih strojeva, uređaja i robota, dodaje zamjenica županice i nastavlja.

  - Također je u tijeku postupak javne nabave specijalizirane opreme procijenjene vrijednosti 4 milijuna kuna za potrebe opremanja specijaliziranih kabineta Tehničke škole Karlovac u sadašnjem prostoru škole i prostoru školske radionice na  Gazi koja obuhvaća nabavu  CNC tokarilice, Alatne glodalice s numeričkim upravljanjem, simulatora za zavarivanje, Inverterskog uređaja za MIG / MAG i REL zavarivanje i slično.

  Pored ovoga organizirana je edukacija za mentore učenika kod poslodavaca. Tijekom provedbe projekta edukacija  će se  više puta ponavljati. Zamjenica županice posebno naglašava da Regionalni centar kompetentnosti u svim sektorima - dakle turizmu, strojarstvu i poljoprivredi ima 88 partnera, što iz javnog, što iz gospodarskog sektora.

  -Želimo dobiti eksperte iz gospodarstva za predavanja u budućem Centru. Do sada su u osnovnim školama predstavljeni novi programi strukovnih obrazovanja koji će se provoditi u Centru u budućnosti. Također su u suradnji sa Županijskom gospodarskom  komorom Karlovac i sa 13 proizvodnih tvrtki iz Karlovačke županije učenicima i studentima predstavljene potrebe za kadrovima iz sektora elektrotehnike i računarstva s konkretnim mogućnostima zaposlenja, kaže Hajsan Dolinar i nastavlja.

  -To podrazumijeva ne samo da bude izgrađena Oružana kao budući RCK, već mora biti namještena s novim uređajima, alatima, strojevima i robotima. Uz to i svi profesori iz javnog sustava kao i oni koji će doći iz gospodarskog sektora moraju biti educirani i naučeni te provoditi nastavu na spomenutim uređajima. Do tada moraju biti osmišljeni i novi programi strukovnih zanimanja. Kurikulumi strukovnih zanimanja ne mogu biti kao što su danas, oni moraju biti verificirani i usklađeni s gospodarskim potrebama. Primjerice, robot koji danas radi u HS Produktu, možda će za dvije godine bit drugačiji i drukčije programiran, pojasnila je zamjenica županice i zaključila.

  -RCK nije rađen samo za strukovne programe Tehničke  i Trgovačko ugostiteljske škole, nego kroz njega želimo dovoditi učenike osnovnih škola te ih senzibilizirati za ona zanimanja koja tržište rada treba. Osnovcima bi se već putem vannastavnih aktivnosti pružila mogućnost da se upoznaju s time što te škole imaju i za koja zanimanja obrazuju učenike. Ne bih zanemarila ni poljoprivredu; ovog trenutka u tijeku je postavljanje podloga za hidroponski uzgoj bilja, vrijednih 1,6 milijuna kuna. Našim poljoprivrednicima želimo pružiti mogućnost da u okviru Prirodoslovne škole mogu dobiti savjete i informacije u  poljoprivrednoj proizvodnji i jedan drugi način biljne proizvodnje, kroz hidroponski uzgoj.

  Bude li sve teklo prema planu, Regionalni centar kompetentnosti u Karlovcu ove jeseni bi trebao dobiti krov. Time će i središnji gradski Trg bana Jelačića dobiti jednu sasvim novu vizuru.

  Sukladno potpisanim ugovorima, krajem 2023. godine, Regionalni centar kompetentnosti u Karlovcu mora biti u funkciji.