Prvi Karlovački

Izvanbračni par u Plaškom stavljanjem antipsihotika u piće lani dvojicu ubio, a trećeg spasili liječnici

Autor: Sunčica Laić

07.08.2020

Crna kronika

Razriješena kaznena djela teškog ubojstva i ubojstva u pokušaju, te prijevare u pokušaju bile su teme današnje izvanredne konferencije za novinare u PU karlovačkoj.

-Osumnjičenici, muškarac 1959. godište i žena 1987. godište osnovano su sumnjivi da su 27. veljače 2019. godine u jednom kafiću na području Plaškog prilikom konzumacije alkoholnih pića oštećenom uslijed njegove nepažnje i visokog stupnja alkoholiziranosti, u piće stavili lijek antipsihotik koji u svom sastavu ima djelatnu tvar klozapim uslijed čega je došlo do reakcije koja je rezultirala smrću oštećenika. Zatim su 20. travnja 2019. godine isto tako u ugostiteljskom objektu na području Plaškog postupili na isti način prema oštećeniku koji je preživio zahvaljujući pravovremenoj liječničkoj intervenciji. Isto se događalo i 28. travnja te godine, stavili su antipsihotik s djelatnom tvari klozapim kod osobe koja je bila u visokom stupnju alkoholiziranosti i koju je uslijed reakcije alkohola i lijeka preminula. Time su počinili dva kaznena djela teškog ubojstva i jedno kazneno djelo ubojstva u pokušaju, istaknuo je načelnik PU karlovačke Darko Bratić.

Rekao je i kako su oštećeni bili 1938., 1955. i 1968. godište, a osumnjičeni žena i muškarac bili su u izvanbračnoj zajednici.

Naglasio je i kako je sve troje oštećenika bilo izrazito sklono alkoholu i neurednom životu te dodao:

Što se tiče počinitelja, provedbom jednog sveobuhvatnog krim istraživanja koje je obuhvatilo veliki broj obavijesnih razgovora, veliki broj daktiloskopskih, toksikoloških i bioloških vještačenja nad predmetima s kojima su oštećeni počinitelji imali doticaja, rezultiralo je time da je potvrđeno postojanje interakcije između počinitelja. Utvrđeno je da su imali u posjedu lijek i da su postupili upravo na način kako ih teretimo u našoj kaznenoj prijavi. Muškarac je uhićen jučer, priveden je danas kod suca istrage koji mu je odredio 30-dnevni istražni zatvor, dok je žena dovedena iz zatvora i ispitana kao osumnjičenik, a ona se nalazi u zatvoru zbog počinjenja drugih kaznenih djela. Inače, osumnjičeni muškarac je bio korisnik tih lijekova i bio je upoznat sa djelovanjem lijeka i s mogućnošću da bi alkohol i lijek mogli izazvati smrtnu posljedicu, naglasio je Bratić.   

Načelnik Policijske postaje Karlovac Darko Željković osvrnuo se na razriješeno kazneno djelo prijevare u pokušaju.

-Radi se o kaznenom djelu prijevare na način da su osobe na fiksni telefon kontaktirale osobe starije životne dobi, predstavile se lažno kao policijski službenici te ih pitali imaju li kod sebe neke veće svote novaca, radi li se o stranom ili domaćem novcu, te kako ukoliko imaju novac da bi se on trebao pregledati, jer se moguće radi o krivotvorinama novca. Sva sreća za oštećenu osobu, a i nas kao policiju, osoba je bila dovoljno svjesna, nazvala policijsku postaju što je nama bio dovoljan znak da se trebamo promptno uključiti. Napravljen je plan zasjede, te se postupilo po tom planu gdje je od dojave proteklo nekih sat vremena i počinitelji su uhićeni na djelu, istaknuo je Željković potvrdivši kako se radilo o većoj svoti novca.

Kako je naveo, navedene osobe već su evidentirane za takva kaznena djela u ranijem razdoblju, te su privedena sucu istrage koji im je naredio 30 dana istražnog zatvora. Radi se o dva počiniteljima u 30-im godinama, a povezuju ih s prethodnim djelima koja nisu riješena.

-Ovim putem upozorio bih sugrađane da to nisu jedini načini i modusi na koji se vrše prijevare, isto tako postoje slučajevi gdje su naši sugrađani mahom starije životne dobi bili kontaktirani od istih ili drugih osoba, to će kasnije utvrditi krim istraživanje i to za besplatne masaže, isto tako za mijenjanje novaca koji su istekli ili im je prošao rok ili se radi o krivotvorinama, naglasio je.

Ukazao je i na slučajeve prijevare vezano za kredite i drugo.

U svim takvim slučajevima obavezno treba nazvati policiju i onda ćemo dogovoriti daljnje djelovanje, poručio je Željković.

S obzirom da je vrijeme godišnjih odmora zamolio je sugrađane koji idu negdje na ljetovanje da se obrate susjedima koji ostaju doma da pripaze na njihove nekretnine jer je u zadnje vrijeme zabilježeno nekoliko provala u stanove i kuće.