Gradski muzej Karlovac obilježava "Festival znanosti" do 7. svibnja.

Razna događanja u Gradskom muzeju - maturanti Gimnazije posjetili muzej i saznali nešto novo o svom gradu, ali i o očuvanju baštine

VIŠE IZ RUBRIKE

  I ove godine Gradski muzej Karlovac uključio se u održavanje nacionalne manifestacije „Festival znanosti“. Ovaj tjedan organizirali su razna događanja pod nazivom "Život i smrt spomenika u zvijezdi" od kojih je jedno i radionica posvećena zgradi muzeja koja je zaštićeni spomenik graditeljske baštine.

  -U ovoj radionici smo se prvenstveno fokusirali na zgradu i htjeli smo osvijestiti da naša zgrada ima daleko dužu povijest. Zgrada je stara skoro 400 godina te je zaštićena kao spomenik kulture još 1962. godine zajedno s Franjevačkim samostanom i Pravoslavnom crkvom jer su to jedni od najstarijih objekata koji su se uspjeli očuvati u svom manje više izvornom obliku. Muzej je zahvaljujući sustavno provedenim znanstvenim istraživanjima i poštivanju svih zaštitarskih konzervatorskih principa dobio uglednu nagradu Europa Nostra 1990. godine, naglasila je viša kustosica pedagoginja Muzeja grada Karlovca Lana Bede tijekom obilaska ove značajne zgrade.

  Zgrada je tijekom povijesti mijenjala vlasnike, ali i namijene, dodaje. Prvotno je bila barokna kurija, gradska palača Frankopana, kasnije Zrinskih. Od 1953. godine prelazi u vlasništvo Muzeja pa se uređuje i adaptira za muzejske potrebe.

  U obilasku Gradskog muzeja sudjelovali su maturanti Gimnazije Karlovac koji su saznali nešto novo i o svom gradu.

  -Predavanje je bilo vrlo sadržajno i saznali smo neke stvari o Karlovcu koje nam nisu bile tako poznate. Mislim da je to korisno za srednjoškolce i mlade u Karlovcu iz razloga što možemo saznati o svom gradu nešto više. Bilo bi dobro da Muzej ubuduće više provodi takve i slične radionice obilaska građevina, izložbi i slično, poručila je učenica 4. razreda Dora Andrijašević.

  Program je posvećen aktualnoj temi vrednovanja graditeljske baštine i izazovima njezinog očuvanja i gubitka. Događanja su počela 2. svibnja i traju do subote, 7. svibnja, kada će biti vođeni obilazak, odnosno arhitektonska šetnja povijesnom jezgrom Karlovca koju će voditi povjesničar umjetnosti Matej Mihalić.

  U petak je predavanje dr.sc. Marka Špikića s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu koji će govoriti o iskustvima obnove središta povijesnih gradova.

  -Pokazat će nam puno dobrih i loših europskih primjera obnove iz prakse i što zapravo mi možemo naučiti iz toga te kako pronaći dobra konstruktivna održiva rješenja da se ne priječi razvoj grada, a s druge strane da se zadrže spomenička svojstva. Nažalost, svjedoci smo toga da stara jezgra Karlovca, Zvijezda, propada u jednom svom dijelu. Ovi stariji dijelovi barokne arhitekture 18. stoljeća nestaju, istaknula je viša kustosica pedagoginja Bede.