Što će biti s "odlutalim" mostom?

Razmišlja se i o novoj privremenoj lokaciji za pontonac

VIŠE IZ RUBRIKE

operacija most

Danas se također na terenu tražila eventualna nova, privremena lokacija da se most pomakne i učvrsti, rekla je Ivana Fočić

Novonastala situacija s pontonskim mostom koji se u petak navečer odvojio od obale i otplutao oko 150 metara nizvodno bila je tema sastanka jučer održanog u gradskoj upravi.

Kako je bilo najavljeno na sastanku su sudjelovali vatrogasci i HGSS koji su trenutačno najviše uključeni u osiguranje pontonca, ali sudjelovali su i projektanti, tvrtke koje održavaju most, Energoremont i Ceste Karlovac, kao i predstavnici gradskog UO za komunalno gospodarstvo, izvijestila je zamjenica gradonačelnika Ivana Fočić. Ona je, naime, predsjedala sastankom.

-Svi su se složili da je bitno u ovom trenutku još dodatno učvrstiti most na ovoj lokaciji i očistiti naplavine. S obzirom da su nabavljeni materijal i sajle tijekom jučerašnjeg dana zaključeno je da će se do kraja današnjeg dana to odraditi. Bilo je jučer dileme zbog vodostaja i nitko se od ronilaca nije usudio raditi. Slušali smo naše službe i nismo htjeli ugroziti ničiji život. Danas do kraja dana bi se to trebalo riješiti, rekla je Fočić.

No, razmišlja se i o alternativnim rješenjima potvrdila je zamjenica.

-Danas se također na terenu tražila eventualna nova, privremena lokacija da se most pomakne i učvrsti. Tu naravno treba voditi računa kad padne vodostaj da se most ne nasuče. Kolege su danas na terenu tako da ćemo do kraja dana znati više o eventualnoj novoj lokaciji ili će most ostati na ovoj lokaciji dok se ne vrati u prvobitno stanje. No, prvo se mora snimiti situacija, a to će biti moguće tek kad se vodostaj spusti, kad Korana ne bude mutna i kad će ronioci moći snimiti tu situaciju. Nakon toga izradit će se što je prije moguće, u hitnom postupku, troškovnik, nabavka materijala, pribaviti financijska sredstva i krenuti u vraćanje mosta, dodala je.

Postoji dakle i mogućnost da pontonac „prezimi“ na nekoj novoj privremenoj lokaciji, međutim, o vremenskim rokovima, dodala je Fočić, kao i o eventualnim troškovima, ne može se dati konkretne informacije.

-Sve će to ovisiti kad će biti prva mogućnost da se snimi situacija i tek kad to vidimo moći ćemo pričati o nekakvim rokovima. Hoće li to biti prezimljavanje, hoće li to biti u rano proljeće ili hoće li to biti za mjesec ili mjesec i pol dana. Zaista u ovom trenutku najbolje je sačekati da snimimo situaciju i vidimo o čemu se konkretno radi, zašto se most zapravo odvojio.  

Ovom je prilikom ponovo pozvala građane na oprez i da poštuju postavljenu signalizaciju.

-Ovih dana su se mogli vidjeti građani kako prolaze tim područjem koje zaista nije sigurno i kako bi spriječili nekakve veće probleme i veće štete te da se nekom nešto desi još jednom apeliram na sve građane da zaista izbjegavaju tu lokaciju, poručila je zamjenica gradonačelnika.