Hitna medicinska pomoć ne može biti hitna ako je netko čeka 60 do 70 minuta, stoga je jako važno da ova ustanova profunkcionira što prije, kazao je načelnik Vojnića Nebojša Andrić

Razlog za optimizam: Vojnić ovog ljeta dobiva svoju ispostavu hitne medicinske pomoći

VIŠE IZ RUBRIKE

  Općina Vojnić već bi u ovoj godini mogla dobiti svoju Ispostavu hitne pomoći. Ispostava će imati jednu ekipu, tim T-2, koji uključuje dva medicinska tehničara, najavljeno je danas prilikom potpisivanja Ugovora o sufinanciranju te Okvirnog sporazuma za izgradnju s izvođačem radova.

  -Hitna medicinska pomoć ne može biti hitna ako je netko čeka 60 do 70 minuta, ako srčani bolesnik  leži na podu i čeka 70 minuta da dođe hitna pomoć, onda možemo zvati mrtvozornika. Stoga je jako bitno, naročito za južni dio naše općine koji je daleko od svake hitne medicinske pomoći, da ova ustanova profunkcionira što prije. Nadam se da ćemo idući tjedan položiti kamen temeljac, a za dva, tri mjeseca i otvoriti ovu ustanovu, kazao je Nebojša Andrić, načelnik Općine Vojnić koja ima 4.200 stanovnika i proteže se na 240 kvadratnih kilometara.

  Osigurati hitnu medicinsku pomoć na području Vojnića nije samo veliki pomak u zdravstvenoj skrbi za tamošnje stanovništvo, već i ljude u tranzitu kazala je zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar.

  -Zašto je ovaj objekt od iznimne važnosti sama lokacija govori o tome; na putu od ulaza preko graničnog prijelaza Maljevac i tranzita iz drugih država, ali pokriva šire geografsko područje koje seže do ceste D1 koja je iznimno prometna u ljetnim mjesecima. Doista izgradnjom tog objekta gdje će biti smješten Tim -2 zasigurno će dostupnost hitne medicine biti brža i bolja na korist svih žitelja ne samo općine Vojnić, nego i šireg područja, kazala je dožupanica.

  Izgradnjom Ispostave Zavoda za hitnu medicinu u Vojniću situacija se po pitanju hitne medicine definitivno poboljšava, konstatirao je ravnatelj Zavoda Perica Vucelić.

  -Tamo će biti jedna ekipa, tim T2, to je ekipa od dva tehničara, prvostupnik i srednji medicinski tehničar, ali mi smo naumili i namijenili smo na katu objekta izgradnju i dva stana s ciljem da jednog dana tamo bude i tim T-1 tj. tim s liječnikom što daje dodatnu kvalitetu zbrinjavanja hitnog pacijenta. Nadam se kako smo došli do ove faze da ćemo doći i do toga, napomenuo je Vucelić.

  Zgrada Ispostave u Vojnići imat će nešto više od 260 kvadratnih metara, u prizemlju oko 145 kvadrata i na katu oko 120. Ukupna je vrijednost projekta 3,5 milijuna kuna. Karlovačka županija sufinancira gradnju s 2,4 milijuna, od čega su 2,1 milijun decentralizirana sredstva i 300.000 kuna je vlastitog novca. Općina Vojnić uložila je do sad oko 700.000 kuna u pripremu gradilišta i dokumentaciju. Projekt je također prijavljen na natječaj Programa održivog razvoja lokalne zajednice.

  Hajsan Dolinar je dodala da će Županija i Općina osigurati ostatak sredstava, dok je predstavnik izvođača radova, tvrtke Espera, Josip Lisica naglasio da su svjesni važnosti ovog objekta te će ispoštovati sve rokove pa nastojati završiti i prije toga. Dožupanica je dodala da se početak rada Ispostave očekuje ovog ljeta.

  Nazočni su uputili zahvale županiji, posebice dožupanici Hajsan Dolinar, ali i saborskoj zastupnici Maji Grba Bujević koja je inicirala ovaj projekt, kao i bivšem ravnatelju županijskog Zavoda za hitnu medicinu Nikši Antici.

  Foto: Dinko Neskusil