Prvi Karlovački

Reakcija ravnateljice OŠ Grabrik vezano uz slučaj ozlijeđenog učenika otprije 10 dana

Autor: Ivica Pilaković

16.05.2022

Karlovac

U priopćenju za medije profesorica Darija Begedin – ravnateljica Osnovne škole Grabrik iznosi svoju stranu priče vezano uz događaj o kojem su se raspisali mediji prošlog tjedna oko ozljeđivanja učenika škole kojoj je ista na čelu, a za kojeg njegovi roditelji tvrde da je bio žrtva vršnjačkog nasilja i zamjerili su školi i ravnateljici neadekvatnu reakciju na događaj, banaliziranje situacije, kao i navodno zataškavanje informacija. Uvijek je dobro čuti i drugu stranu priče. Ravnateljica proziva medije za jednostranost izvještavanja, no do danas nismo dobili službeno očitovanje škole vezano uz ovaj slučaj pa se ta druga verzija priče nije niti mogla čuti. Doduše, u ovom pismu medijima većim dijelom je riječ o propitkivanju novinarske etike nego o samom objašnjavanju događaja tog spornog dana kada se nesretni slučaj dogodio i događanjima nakon toga. Tekst izjave koju smo dobili iz OŠ Grabrik donosimo u cijelosti:

Iako je od događaja na školskom igralištu nedaleko od OŠ Grabrik, Karlovac prošlo više od deset dana tijekom kojih je obavljena iscrpna policijska istraga, a o postupanju i djelovanju škole provodi se nadzor prosvjetne inspekcije, još uvijek nema službenog očitovanja o slučaju navodnog vršnjačkog nasilja i njegova navodnog zataškavanja od strane škole. Napominjem da je škola još na dan događaja, tj. 5. svibnja 2022. jasno utvrdila činjenice i okolnosti nesretnog događaja. Cijeli slučaj temelji se na Facebook objavi u kojoj se iznose potpuno netočne i neprovjerene informacije o slučaju ozljeđivanja dječaka na školskom igralištu nedaleko od škole. Informacije iznesene u tekstu objavljenom na društvenim mrežama svakom čitatelju djeluju uznemirujuće, a objavljene fotografije kojima je popraćen snimljene su sugestivno i sa svjesnom namjerom da djeluju šokantno i izazovu ogorčenost: fotografije prikazuju usnulo dijete za koje se čini kao da je u nesvijesti. U medijskim objavama koje su uslijedile, a u kojima stvarnih činjenica o događaju ili uopće nema ili su izokrenute do razine neprepoznatljivosti, zanemarena su, usudila bih se reći, etička načela novinarstva i sve je rezultiralo neprimjerenom izloženošću oba djeteta, stigmatiziranjem drugog učenika i njegove obitelji, govorom mržnje i medijskim progonom jedne škole te u konačnici dovelo do otvorenih prijetnji. Navedeni slučaj na žalostan je način otvorio nekoliko pitanja: prije svega pitanje svačije, a posebno novinarske osobne odgovornosti za izrečeno i napisano, pitanje potpunog nepoštivanja struke u kojem roditelji nerijetko pritiskom pokušavaju zadirati u djelatnost odgojno-obrazovnih ustanova te, nažalost, i pitanje niske razine svijesti jednog dijela hrvatske javnosti. Uz to treba napomenuti da su škole u svim sličnim situacijama, a one su gotovo svakodnevne, potpuno nemoćne i uglavnom prepuštene same sebi. 

Na kraju mogu izraziti samo iskreno i duboko žaljenje zbog svega što su doživjeli učenici, njihovi roditelji i djelatnici jedne odgojno-obrazovne ustanove te vas molim da istinom pridonesete smirivanju napetosti i tako svim sudionicima školskog života omogućite povratak redovnim školskim aktivnostima. 

Međutim, ukoliko ova žalosna situacija pridonese tome da svi osvijestimo važnost svoje odgovornosti za izgovorenu i napisanu riječ, ukoliko potakne na donošenje regulative zahvaljujući kojoj do sličnih situacija više nikada neće doći, smatrat ću da smo iz svega izišli mudriji i neće mi biti žao radi dobrobiti učenika, odgojno-obrazovnog sustava i društva u cjelini.