Prvi Karlovački

Rat priopćenjima: Dugoreški HDZ odgovara na odgovor gradonačelnika Boljara

Autor: Ksenija Begović

08.05.2020

Politika

Prepiska između gradonačelnika Duge Rese Tomislava Boljara i GO HDZ-a Duge Rese vezano uz smanjenje broja zaposlenih u gradskom sustavu se nastavlja. Na gradonačelnikov odgovor sada odgovaraju iz HDZ-a, a evo što kažu:

Svjesni posljedica epidemije koronavirusa i svega onoga što ista donosi, ne možemo se oteti dojmu da gradonačelnik Duga Rese opravdanje za neučinkovito vođenje grada želi prikazati isključivo kroz sferu epidemije.  Da, brža, učinkovitija uprava  je ono čemu i mi težimo, što građani Duga Rese zaslužuju, ali nikako pod okriljem epidemije.

Nesnalaženje u provođenju projekata i upravljanja ljudskim resursima dovelo je do situacije neučinkovite uprave koja se na čelu s gradonačelnikom ne zna nositi s posljedicama novonastale situacije.

Međutim, vezano za slučaj sa otpuštanjima, drago nam je da je gradonačelnik ipak shvatio da se pravo na otpremninu u slučaju otkaza ne može samovoljno uskratiti nikome koga je odlučio otpustiti i  time racionalizirati svoju upravu. Drago nam je i da je ovu svoju namjeru javno obznanio. 

Bilo bi dobro i da još jednom razmisli o odluci da dio zaposlenika prima naknadu za pune troškove prijevoza, a dio prima nekakav paušal. Bilo bi još bolje da za sve zaposlenike vrijede ista pravila i isti zakoni. I nakon ovog smanjenja plaća u gradskom sustavu, naš gradonačelnik ima i dalje najveću plaću od svih gradonačelnika i načelnika u Županiji, pa iz svoje pozicije ne razumije ili ne želi razumjeti probleme zaposlenika koji imaju dvostruko ili trostruko manja primanja. Ti isti zaposlenici odjednom su smetnja njegovim vizijama razvoja grada.

Drago nam je i da je on preuzeo odgovornost za rad Grada i gradskih tvrtki, umjesto da odgovornost prebacuje na Gradsko vijeće tako da ga dovodi pred gotov čin. Smatramo da o (ne)ispravnosti i (ne)zakonitosti njegovih odluka nema potrebe dalje raspravljati. O njima će konačnu riječ dati nadležne institucije, ako se koji od nezadovoljnih zaposlenika odluči pravno zaštititi.

Prilično je neobično da baš nitko od zaposlenih u Gradu i gradskim tvrtkama nema potrebe niti za sindikatom niti za radničkim vijećem, no možda baš to i odgovara našem gradonačelniku, kojem savjet ili ne treba ili ne koristi, pa ima potpunu slobodu raditi križaljku tko će dobiti otkaz, tko posao u novoj javnoj ustanovi koju osniva, tko ima pravo na troškove prijevoza, kome bi mogao prepoloviti plaću, a kome dati stimulaciju, a tko neće dobiti niti otpremninu kad ga otpusti (barem do odluke nadležnih institucija!).

Da nije korone, tko bi bio kriv za rupu u proračunu?  Previše loših odluka će pasti u zaborav zbog epidemije, koja je očito gradonačelniku dobro došla da prikrije svoje neznanje u vođenju Grada. Htjeli bi vidjeti postoje li konkretne mjere  kojima gradonačelnik nastoji  pomoći građanima u krizi, a da to nisu otpuštanja radnika. Ili su otpuštanja radnika samo rezultat njegova (ne)rada kojim nije znao posložiti na način da svi jednako doprinose boljitku posla kojeg obavljaju? Lider je  osoba koja zna voditi ljude te iz njih izvući ono najbolje, što uključuje i radni potencijal, a smatramo da svatko zaslužuje priliku pokazati najbolje što zna, stoji u priopćenju.