EU projekt "Vodene tajne Slunja" vrijedan 23 milijuna kuna obuhvaća niz aktivnosti s ciljem očuvanja prirodne baštine grada Slunja

Rastoke za godinu i pol u novom ruhu

VIŠE IZ RUBRIKE

  Prirodni biser Slunja – Rastoke u idućih godinu i pol zasjat će u novom još ljepšem svjetlu. Naime,  Grad Slunj je u partnerstvu s  tamošnjom Turističkom zajednicom i Javnom ustanovom „Natura Viva“  izradio projekt pod nazivom „Vodene tajne Slunja“. Kandidiran je na natječaj Europske unije pod nazivom „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine“ te je prošle godine i odobren. Sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Fonda za regionalni razvoj i vrijednost mu je oko 23 milijuna kuna, od čega je 85 posto sufinanciranje prihvatljivih troškova. Ostatak od 15 posto sredstava dodatno je kandidirano na Fond sufinanciranja i provedbe programa i projekata Europske unije pri Ministarstvu regionalnog razvoja te su i za taj dio odobrena sredstva. Time je financijsko učešće Grada Slunja svedeno na minimum.

  -Projekt je vrlo važan za grad Slunj, ali i za područje Karlovačke županije. Obuhvaća niz aktivnosti kojima je cilj doprinijeti očuvaju prirodne baštine grada Slunja, u ovom slučaju značajnog krajobraza Slunjčice kojim upravlja naš partner u projektu Javna ustanova „Natura Viva“, kaže voditelj projekta Viktor Smolić i precizira što će se sve raditi.

  -To je rekonstrukcija mosta Sveti Ivan u Rastokama, izgradnja Info centra u Rastokama, izgradnja novog mosta i drvenog pješačkog mosta i nove šetnice također u Rastokama kojim dobivamo zaokruženo kretanje te razvijamo dodatnu turističku ponudu. Isto tako kroz projekt želimo brinuti o prirodnoj baštini tako da će se osmisliti i ostali načini kako održivo upravljati ovim područjem te ga držati u turističkoj funkciji.

  Uz ovo dodatno bi se obnovila istraživačka stanica Javne ustanove „Natura Viva“

  -Opremili bi je i osposobili te dodatno zaposlili određeni broj ljudi koji bi radili na toj novoj turističkoj ponudi kao što su razne edukacije za različite ciljane skupine. Također radili bi jednu zanimljivu ponudu, odnosno besplatni Internet koji bi obuhvaćao područje cijelog projekta. To je u biti osnovna struktura koja je potrebna da bi se ostali mediji koji koriste Internet , a koji su vezani za turističku ponudu mogli uspješno provoditi na cijelom području , ističe Smolić i optimistično o završetku projekta „Vodene tajne Slunja“ kaže.

  -Cjelokupna provedba projekta, dakle svih aktivnosti koje će doprinijeti onom našem cilju, doprinosu održivom razvoju prirodne baštine grada Slunja s kvalitetnim upravljanjem svim tim resursima koji su na području značajnog krajobraza Slunjčica,  je kolovoz 2020. godine. Vjerujemo da ćemo u tome i uspjeti. (m.m.)