Prvi Karlovački

Radovi na Regionalnom centru kompetentnosti počinju najesen

Autor: Sunčica Laić

09.08.2020

Vijesti

Uspostavom RCK-a  doći će do stvaranja suvremenog, relevantnog i na tržišnim potrebama utemeljenog obrazovanja i osposobljavanja u podsektorima strojarstva, elektrotehnike i računalstva, ističe ravnatelj Tehničke škole, Ivan Janković

Pred karlovačkom Tehničkom školom je u idućih nekoliko godina vrlo izazovno razdoblje, posebice zbog Regionalnog centra kompetentnosti. O tome te o još nekim planovima kao i o upisima učenika u sljedeću školsku godinu razgovarali smo s ravnateljem  Ivanom Jankovićem.

Kao što je poznato Tehnička školu djeluje neprekidno pod različitim imenima od daleke 1946. godine i  među najvećim je obrazovnim ustanovama u Karlovačkoj županiji.

Govoreći o tome što škola dobiva s Regionalnim centrom kompetentnosti, vrijednosti projekta te početku i završetku radova na zgradi nekadašnje vojarne tzv. Oružane,  Janković je rekao:

-U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije 27.prosinca prošle godine potpisani su  ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za uspostavu infrastrukture RCK Tehničke škole Karlovac u podsektorima  strojarstva, elektrotehnike i računalstva. Vrijednost projekta pod nazivom „RCK – STRuKA “ iznosi 19.202.715,10 kuna, a vrijednost projekta pod nazivom „RCK KaRijERA“ iznosi 25.740.958,05 kuna.

Opći cilj projekta jest poboljšati kvalitetu obrazovanja i osposobljavanja učenika i odgojno – obrazovnih radnika u ustanovama za strukovno obrazovanje sa svrhom stvaranja suvremenog, relevantnog i na tržišnim potrebama utemeljenog obrazovanja i osposobljavanja u podsektorima strojarstva, elektrotehnike i računalstva, ističe ravnatelj i nastavlja:

-Razdoblje provedbe projekata započelo je 7. siječnja 2020. godine i traje do 27. travnja 2023. godine. Za upravljanje projektom bit će zadužena Javna ustanova Regionalna razvojna agencija Karlovačke županije koja je u suradnji s Tehničkom školom Karlovac i Karlovačkom županijom izradila projektnu prijavu. Očekivani početak građevinskih radova je na jesen ove godine.

Podsjetio je da su u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, 3. srpnja, potpisani Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za nastavak Uspostave dva Regionalna centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju Tehničke škole Karlovac u podsektorima strojarstvo te elektrotehnika i računalstvo.

-Vrijednost projekta pod nazivom „STRuKA i TI “ iznosi: 27.623.493,09 kuna, dok je vrijednost projekta pod nazivom „KaRijERA i JA “ 31.792.709,24 kuna. EU financiranje oba projekta iznosi 100 posto, naglasio je ravnatelj.

-Ovi projekti predstavljaju nastavak dvaju projekata Uspostave infrastrukture Regionalnih centara kompetentnosti (rekonstrukcija i opremanje), koji su trenutno u provedbi, čime sveukupna investicija za potrebe Regionalnih centara kompetentnosti Tehničke škole Karlovac iznosi 105 milijuna kuna.

Osim ovoga karlovačka Tehnička škola ima i daljnje planove za neku bližu budućnost, o kojima ravnatelj Ivan Janković kaže.

-Što se tiče uređenja potkrovlja u matičnoj zgradi škole, uz puno optimizma, možemo očekivati početak realizacije nakon završetka projekata RCK, odnosno tijekom 2024. i 2025. godine. Realizacija dogradnje prostora za zavarivanje u školskoj radionici na Gazi je vezana za prostorno uređenje obilaznice karlovačke povijesne Zvijezde a u pripremi je izrada novog  glavnog projekta te dobivanje građevinske dozvole. Predviđena vrijednost projekta je oko 500 tisuća kuna sa opremanjem prostora,  a sam završetak je planiran tijekom slijedeće godine.

Inače, ovih dana završili su upisi u srednje škole u ljetnom upisnom roku, a o interesu i preostalim slobodnim mjestima u jesenskom roku ravnatelj nam je rekao:

 -Što se tiče upisa u školskoj godini 2020./2021. možemo biti zadovoljni jer i ove godine upisujemo devet razrednih odjeljenja. Sva zanimanja koje su učenici mogli odabrati su deficitarna: CNC operater, alatničar, strojobravar, tokar, autolimar, automehaničar, vozač motornog vozila, elektroinstalater, elektromehaničar, bravar, instalater grijanja i klimatizacije, vodoinstalater, strojarski računalni tehničar, elektrotehničar tehničar za mehatroniku.  U ponudi smo imali i vrlo traženo zanimanje limar za koje cjelokupne troškove školovanja snosi Karlovačka županija, a postojala je mogućnost stipendiranja i od strane obrtnika i poduzeća. Na žalost nije uopće bilo interesa i prijava za navedeno zanimanje. U jesenskom upisnom roku imamo još dva slobodna mjesta u zanimanju bravar i tri slobodna mjesta u zanimanju alatničar. Nadamo se sa će i ta slobodna zanimanja biti popunjena.

U ovom trenutku Tehnička škola  ima ukupno 85 djelatnika, od čega su njih 72-oje nastavnički kadar. Ukupno ju pohađa 564 učenika.

M. Milovanović

Foto: (ič)