Prvi Karlovački

Radionica posvećena gradovima-tvrđavama

Autor: Ivica Pilaković

12.07.2022

Županija

Institut za povijest umjetnosti organizirao je radionicu posvećenu istraživanju gradova-tvrđava ranog novog vijeka. Riječ je o projektu Hrvatske zaklade za znanost pod nazivom “Eugen Savojski (1663. – 1736.) i gradovi-tvrđave jugoistočne granice Habsburške Monarhije”. Temu jučerašnje radionice predstavila je ravnateljica Instituta dr.sc. Katarina Horvat Levaj.

Spomenuti lanac gradova-tvrđava, uz Slavonski Brod, Staru Gradišku i Osijek, na području Hrvatske uključuje i Orlicu te Karlovac. U suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH radionica je uključila i problematiku obnove Karlovca. U tom kontekstu bilo je riječi i o pripremi za upis Karlovca i lanca pograničnih gradova-tvrđava, koji se u doba Eugena Savojskog protezao od Hrvatske do Rumunjske, na UNESCO-vu listu svjetske baštine.

Županica Martina Furdek-Hajdin pozdravila je sve prisutne i dotaknula se projekta ”Dodir civilizacija”. Karlovačka županija nositelj je i pokretač tog razvojnog projekta koji ima za cilj vrednovati kulturnu (frankopansku) baštinu i oživjeti devet starih gradova u Karlovačkoj županiji: Stari grad Bosiljevo (Bosiljevo), Stari grad Cetin (Cetingrad), Stari grad Dubovac (Karlovac), Stari grad Drežnik (Rakovica), Stari grad Ogulin (Ogulin), Stari grad Modruš (Josipdol), Stari grad Novigrad (Netretić), Stari grad Slunj (Slunj), Stari grad Ozalj (Ozalj) i objekt Bosanskog magazina u staroj karlovačkoj Zvijezdi te njima gospodariti u svrhu gospodarskog razvoja te u skladu s principima održivog razvoja. Županica je istaknula: –Dodir civilizacija je projekt koji je inicirala Karlovačka županija. Vjerujem da ćemo, uz pomoć konzervatora i Instituta za povijest umjetnosti, kvalitetno interpretirati povijesne i druge aspekte naših starih gradova.

Radionica je održana u prostoriji Muzeja grada Karlovca te je tom prigodom polaznike radionice pozdravila ravnateljica Muzeja grada Karlovca Hrvojka Božić. Radionici su nazočili i glavni konzervator Ministarstva kulture i medija Davor Trupković, gradonačelnik Grada Karlovca Damir Mandić, pročelnica Konzervatorskog odjela u Karlovcu Sonja Kočevar te brojni zainteresirani građani.