Prvi Karlovački

Radioamateri s četiri kontinenta okupili se u kampu u Karlovcu

Autor: Ksenija Begović

07.08.2022

Karlovac

Deseti međunarodni radioamaterski kamp za mlade pod nazivom “Youngsters On The Air” – “YOTA Croatia” jučer je počeo u Karlovcu i trajat će do 13. kolovoza.

Organizator kampa je Hrvatski radioamaterski savez, a okupilo se više do 100 sudionika, doznajemo od organizatora koji napominju da su prijave stigle iz 31 zemlje, s četiri kontinenta.

Ovaj kamp svojevrstan je centar STEM izvrsnosti u kojemu mladi prolaze niz edukacija i radionica iz širokog područja radiokomunikacija. Kroz ovu široku paletu radionica mladi usvajaju nužno potrebne vještine za potrebe suvremenog tržišta rada i života.

Iz ovog će se centra izvrsnosti iz područja radiokomunikacija iznjedriti budući tehničari, inženjeri, znanstvenici i poslodavci.

Mnogi od ovih polaznika postat će generatori nacionalnih razvoja. Ukratko, bit će to radiokomunikacije kao krvotok STEM-a u najboljem izdanju na jednom mjestu s naglaskom na zeleno, na zelene i digitalne tranzicije, poručuju iz Hrvatskog radioamaterskog saveza.

To se i potvrđuje u samoj organizaciji kampa gdje se za napajanje radiokomunikacijskih centara koriste solarni sustavi napajanja, a sudionicima su podijeljene boce kako bi ih sami punili vodom iz slavina. Time je ujedno gostima predstavljen i jedan od najznačajnijih naših resursa – pitka voda.

Sudionici su smješteni u hostelu Bedem, a većina se radionica provodi vani, u ugodnom parku Veleučilišta. Dio radionica se provodi u Baškoj na otoku Krku te u Zagrebu i na Sljemenu.

Kroz naš program amaterske radiogoniometrije – sportsko-tehničke discipline, promičemo STEM aktivnosti na otvorenom te nužnost kretanja. Kroz radioamaterske međunarodne programe dvoraca, parkova i otoka u eteru promičemo pak prirodnu i kulturnu baštinu Lijepe Naše, najavili su organizatori.

Kamp također promiče i Ham Spirit, zapravo kod časti radioamatera i zato je jedna od glavnih ciljeva druženje i prijateljstvo.

U radioamaterizmu Ham Spirit je apolitičan, to znači svi smo prijatelji i svi pokušavamo biti povezani, bez obzira na to gdje kako, tko smo, što smo i kako smo. Možemo to ostvariti bez da smo vezani na neku nužnu infrastrukturu. Činjenica je da smo nužni, ali nismo toliko vidljivi i cilj nam je da mladi koji ne dolaze toliko u radioamaterizam, jer nije toliko interesantan, ipak vide što radioamaterizam nudi i što oni od toga mogu dobiti. Na kraju poruka ovog kampa je prijateljstvo i druženje, jer mi nismo otok, Hrvatska nije otok, naša djeca nisu otok i najlakše je ako pružite ruku prijateljstva, kazao jedan od voditelja radionice Stipe Predanić, a kroz ovaj kamp mladi će ne samo putem radio valova nego osobno imati priliku za nova prijateljstva.

Pokrovitelj ovog kampa je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Hrvatska zajednica tehničke kulture, grad Karlovac i Karlovačka županija, Općina Baška te Međunarodna radioamaterska unija IARU.