Prvi Karlovački

Rade: Odluku o nošenju maski u školama nećemo donositi naprečac

Autor: Ksenija Begović

14.09.2020

Koronavirus

Što se tiče redovne nastave jasno su donesene preporuke kad se nose, a kad se ne nose maske. Dakle, ne nose se od 1. do 4., nose se od 5. razreda nadalje

Drugi je tjedan nastave u školama koja se provodi  uz mjere epidemiološke zaštite, no preporuka o nošenju maski naišla je na nezadovoljstvo brojnih roditelja. Ministarstvo znanosti i obrazovanja je pak odluku o (ne)nošenju maski prepustio lokalnim stožerima, ovisno o epidemiološkoj situaciji.

Što se tiče Karlovačke županije i situacije u školama u kojima je Županija osnivač, Stožer civilne zaštite stava je da su mjere jasno propisane i da ih se ravnatelji trebaju pridržavati, istaknuo je zamjenik načelnika Stožera Miroslav Rade.

U drugom smo tjednu nastave i već na žalost imamo jedan razred u samoizolaciji. Radi o Srednjoj školi u Slunju. Iz tog razloga i pročelnicu za školstvo smo zamolili da se uključi u rad Stožera civilne zaštite Karlovačke županije. Nema problema u školama, jer su mjere koje su propisane od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja jasno obrazložene,  istaknuo je Rade.

Dakle, u skladu s preporukama Ministarstva i HZJZ u školama u županiji se nastavlja organizacija nastave.

U ovako kratkom vremenu nećemo donositi naprečac neke mjere, dok još ne znamo kakva je situacija, što niti ne možemo znati nakon samo tjedan dana od početka škole. Moramo taj dio pratiti i razmatrati i onda ćemo sukladno tome donositi preporuke, strože ili blaže, ovisit će o situaciji, zaključno je rekao Rade.

Županijska pročelnica za školstvo Marija Šćulac podsjetila je da je Županija osnivač 13 srednjih i 18 osnovnih škola. Sve škole idu po modelu A osim Osnovne škole Slave Raškaj u Ozlju koja ide po B modelu.

Zadovoljni smo nakon prvog tjedna koji je iza nas, mjere su se poštivale ne samo u školama, nego i na dolasku, u javnom prijevozu, organiziranom prijevozu za učenike osnovnih i srednjih škola na njihovom putu od kuće do škole. Što se tiče redovne nastave jasno su donesene preporuke kad se nose, a kad se ne nose maske. Dakle, ne nose se od 1. do 4., nose se od 5. razreda nadalje, ukoliko se ne poštuje razmak od jedan i pol metar i te mjere su i dalje na snazi, naglasila je Šćulac.

Pročelnica se također osvrnula na organizaciju izborne nastave oko čega je bilo najviše upita škola prema Upravnom odjelu i Stožeru.

Kod izborne nastave kad se određene grupe miješaju, mogu se miješati ukoliko je ukupan broj koji je propisan mjerama , dakle manji broj učenika iz više razrednih odjeljenja. Također nose zaštitne maske ili moraju biti u velikim prostorijama gdje su razmaknuti više od metar i pol ili je to određena nastava koja se može obavljati na otvorenom. Škole u većini slučajeva ne brzaju s izbornom nastavom, ne brzaju s izvannastavnim aktivnostima i slično, rade što je redovno, što je propisano, kako bi se na vrijeme mogli prilagoditi određenim epidemiološkim uvjetima, naglasila je Šćulac.

Pročelnica je pozvala roditelje i učenike da budu odgovorni, kako bi se nastava mogla redovito odvijati.

Još jednom pozivam na punu odgovornost učenike i njihove roditelje. Punu odgovornost pri poštivanju propisanih mjera pri nošenju maskica kad je potrebno i ako se pojavi bilo kakva sumnja ne slati učeniče u škole, kontaktirati dežurnog epidemiologa, Stožer ili upravni odjel za školstvo, kako bismo na vrijeme mogli sanirati sve situacije i kako bismo imali što manje situacija zatvaranja cijelih školskih ustanova i kako bismo mogli ići u izolaciju pojedinih razrednih odjeljenja. Zbog toga ove mjere jesu propisane kako bi što dulje i što kvalitetnije mogla funkcionirati redovna nastava. Spremni smo, u suradnji s Ministarstvom i za provođenje digitalne nastave, kao što je jedan razred u Slunju krenuo, ali ćemo nastojati da što duže bude redovita nastava, zaključila je Šćulac.