PU karlovačka

Putem lažne SMS poruke o dostavi paketa prevaren 19-godišnjak

VIŠE IZ RUBRIKE

  Internetska prijevara

  U Policijskoj postaji Ogulin zaprimljena je prijava 19-godišnjaka koji je jučer putem lažne SMS poruke na mobitel zaprimio obavijest da mu je obustavljena dostava paketa zbog nepotpune adrese dostave i da preko zaprimljene  poveznice internetskog preglednika unese svoju adresu kao i sve podatke s bankovne kartice kako bi se pošiljka mogla isporučiti

  Preglednik ga je preusmjerio na lažnu stranicu trgovačkog društva koja se bavi dostavom paketa na koju je unio svoje osobne podatke kao i podatke sa svoje bankovne kartice. Ubrzo nakon toga utvrdio je da je s njegovog računa skinut određeni novčani iznos.

  Podsjećamo, ako nešto prodajete ili kupujete, za uplatu je dovoljno poslati samo IBAN broj i vaše ime i prezime, a nikako CVC/CVV kod (kod za verifikaciju koji se nalazi na poleđini kartice) kao niti rok važenja i broj kartice.

  Više o internetskim prijevarama i kako ih spriječiti možete pročitati na poveznici Web heroj - Ulovimo lika s weba koji tvoje € vreba

  Također možete prije ili prilikom online kupovine  putem servisa CERT iffy provjeriti ima li internetska trgovina obilježja lažnog weba. Sve što trebate napraviti kako bi provjerili internetsku trgovinu je da na stranici https://iffy.cert.hr upišete ili zalijepite URL adresu trgovine koju želite provjeriti.