Prvi Karlovački

Pustolovni kamp u Novigradu na Dobri

20.07.2019

Vijesti

Brigadir Dubravko Halovanić zajedno s molitvenom zajednicom Nanovo rođeni ovoga je ljeta organizirao pravi mali izviđački kamp odnosno kako oni vole naglasiti tabor u Novigradu na Dobri.  Mladići na kamp dolaze kroz molitvenu zajednicu, a ono što ga čini posebnim upravo je taj spoj molitve, rada i zajedništva. Ovaj zaista zanimljivi projekt još se razvija, a mladima donosi lijepa iskustva. O tome kako se rodila ideja o kampu istaknuo nam je voditelj zajednice Matija Ricov,

Ideja se javila kroz rad naše zajednice gdje smo vidjeli da su mladi danas dosta nesamostalni baš zato što nema vojnog roka. Pogotovo kod nas u Zagrebu, ondje vlada sjedilački način života ispunjen računalima i mobitelima. U našoj molitvenoj zajednici Nanovo rođeni spojili smo dvije aktivnosti, krenuli smo s formacijom lidera i taborovanjem. Sada otkako je zajednica narasla na 200 članova nastojimo izgraditi mlađe lidere, ovo je naša najmlađa generacija, a onda smo to spojili i s nekakvom izviđačkom obukom, zapravo s taborovanjem. Tu smo našli rješenje i za taj sjedilački način života koji je dosta nezdrav i pasivan. Oduševljen sam s ovim projektom i razmišljam da nastavimo ovo i s drugim generacijama.

Mladiće od ranoga jutra čeka bogat, ispunjen i zanimljiv program, a ovako izgleda jedan njihov tipičan dan:

Ujutro ustajanje u šest, zatim slijedi tjelovježba, dizanje zastave, doručak i onda predavanja i praktične vježbe iz taborovanja, kao što je paljenje vatre, balistika, orijentacije u prostoru, slaganje šatora. Popodne uglavnom imamo kupanje i predavanja za formaciju voditelja, tu je poziv na vodstvo, ali isto tako i pouke iz Biblije i Katekizma, koje proučavaju biblijske vođe poput Davida, Mojsija, govorimo o njihovim manama, vrlinama i liderskim karakteristikama. Navečer uz vatru imamo goste, bili su tu predsjednik Generalskog zbora Pavao Miljavac koji nam je govorio kako biti lider u ratu i Željko Kekić koji je opisivao obavještajne situacije. Danas će nam doći i velečasni Boris Jozić koji će nam govoriti o vodstvu s duhovne strane, kazao je mladi voditelj.

Ovaj pustolovni kamp oplemenjuje mlade pružajući im nešto novo i drugačije od onoga na što su navikli. (ma)

foto: i.č.