Prvi Karlovački

Pustite mašti na volju i zajedno sa karlovačkim knjižničarima izradite Marulićev portret

Autor: Marta Marinović

09.06.2021

Kultura

Karlovački knjižničari za svoje sugrađane, i to one od 16 godine pa nadalje, organiziraju u petak, 18. lipnja od 18 do 20 sati kreativnu radionicu u Knjižnici za mlade.

Povod za radionicu nalazi se u tome što se ove godine obilježava 500 godina od prvog tiskanog izdanja Judite Marka Marulića. Dovršio ju je 22. travnja 1501. godine no svoje je tiskano izdanje morala čekati punih dvadeset godina. Otisnuta je u Veneciji 13. kolovoza 1521. godine.

Marko Marulić većinu je svojih djela napisao na latinskom, ali u Juditi se, čak i njezinu naslovu, ističe kako je „u versih hrvacki složena“ kako bi je razumjeli i oni koji „nisu naučni knjige latinske aliti djačke“ te je njegovo najpoznatije djelo. Prvi je umjetnički ep hrvatske književnosti ispjevan na hrvatskom jeziku te se sastoji od šest pjevanja i čak 2126 dvostruko rimovanih dvanaesteraca koji donose priču o starozavjetnoj udovici Juditi koja je svojom ljepotom očarala neprijateljskog vojskovođu i odrubila mu glavu te tako spasila svoj grad.

Na radionici će se tehnikom kolaža slagati Marulićev portret i pustiti mašti na volju u kreativnom izražavanju, a voditelji radionice su Mario Šimić i Sanja Graša.

S obzirom na još uvijek važeće epidemiološke mjere, broj mjesta na radionici je ograničen te su potrebne prethodne prijave na mladi@gkka.hr.