Mjesec studeni vrijeme je puštanja muških brkova čime se nastoji povećati svijest o raku prostate, ali i o zdravlju muškaraca općenito

Pusti brk, obilježi Movember

VIŠE IZ RUBRIKE

    Ono što je mjesec svibanj za žene, to je studeni za muškarce. Ovih dana ne treba čuditi pojava brkatih i bradatih muškaraca jer je to simbol pokreta “Movember” koji je nastao 2003. godine u Australiji. Kroz godine milijuni ljudi diljem svijeta priključili su se obilježavanju ovoga mjeseca, odnosno pokretu za zdravlje muškaraca.

    Mjesec je to tijekom kojeg se nastoji naglasiti važnost preventivnih pregleda i borbe protiv raka prostate. Upravo navedeni oblik raka, kod muškaraca je najčešći i predstavlja značajan zdravstveni problem. Kao najznačajniji rizični čimbenici spominju se dob, rasa i obiteljska anamneza te neki vanjski čimbenici poput prehrane bogate mastima i crvenim mesom, upalnih procesa, pušenja i prekomjerne konzumacije alkohola. Prosječna učestalost bolesti je 84 novootkrivena karcinoma prostate na 100.000 stanovnika, a pojavnost bolesti je u stalnom porastu. Bolest je važno otkriti u početnom stadiju jer ako metastazira onda nije izlječiva i bolesnici obično žive od jedne do tri godine nakon otkrivanja.

    Važno je ići na rane preventivne preglede nakon navršene 50-te godine života, a osobe koje imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu i nakon navršene 45.te godine života. Pregled se sastoji od anamneze, fizikalnog urološkog pregleda te određivanja vrijednosti PSA. Bolest je u ranoj fazi obično asimptomatska ili pacijenti mogu imati uobičajene simptome bolesti donjeg urinarnog trakta poput oslabljenog mlaz, čestog mokrenja, čestog noćnog mokrenja, ili isprekidan mlaz. Ako je bolest sistemska, što znači da već postoje udaljene metastaze, tada bolesnici mogu imati simptome vezane uz bolove u kostima, patološke frakture, anemiju, opću slabost. Važno je osvijestiti da se bolest ne događa samo drugima i da su preventivni redoviti pregledi vrlo važni.