"Punoljetni" bibliobus uskoro će zamijeniti novi i moderniji, danas potpisan ugovor

VIŠE IZ RUBRIKE

  Vremešni bibliobus Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“ uskoro će zamijeniti novi, a ugovor o nabavi potpisan je danas u knjižnici.

  Najpovoljniju ponudu dala je tvrtka Autobus d.o.o. iz Zagreba. Bibiliobus je nabavljen kroz projekt „Čitanje je važno, uključuje nas snažno“, koji vodi Anita Malkoč Bišćan.

  -Nositelj projekta je Gradska knjižnica s partnerima Gradom i udrugom Carpe Diem. Trajanje projekta je od rujna 2021. do rujna 2023. godine, a bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 2,9 milijuna kuna i iz državnog proračuna u iznosu 529 tisuća kuna što iznosi 3,5 milijuna kuna vrijednosti samog projekta, rekla je Malkoč Bišćan.

  U sklopu projekta uz nabavku bibliobusa predviđeno je i niz događanja i onih jednodnevnih i višednevnih, najavila je. Planirano je ukupno 25 radionica kojima će biti pokrivene ciljane skupine, djeca i osobe starije životne dobi 54+ te osobe s invaliditetom. To će omogućiti novi kvalitetniji bibliobus.

  -Novi će bibliobus biti kvalitetniji jer će se sada njime moći služiti i osobe s invaliditetom. Uz pomoć rampe moći će sami ući i tražiti knjige, a do sada su to za njih radili naši knjižničari. Bit će i modernije opremljen jer naš sadašnji bibliobus je 18-godišnjak, istaknula je voditeljica projekta.

  Bibliobusna služba Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“ je izuzetno važna djelatnost, jer kao centralna županijska knjižnica na taj način omogućuju da knjige dođu u gotovo svaki kutak županije, kako je rekla ravnateljica Jasmina Milovčić. Knjižnica „na kotačima“ tradicija je duga 110 godina, od kada postoje prvi zapisi o kočiji kojom su se knjige vozile u Gornje Mekušje.

  - Danas imamo dva vozila bibliobus i bibliokombi. Imamo 77 stajališta, obilazimo vrtiće, osnovne škole, područne škole, Dom umirovljenika, gradske četvrti, mjesne odbore… Samo u bibliobusnoj pokretnoj knjižnici imamo gotovo 2.000 korisnika, odnosno članova. To nam je važno za održavanje knjižnične usluge i naš je cilj učiniti knjigu i informaciju učiniti dostupnom svim građanima naše županije, dodala je Milovčić.

  -Radi se o još jednom zaista izvrsnom projektu naše Gradske knjižnice. Sve ima svoj vijek trajanja pa i bibliobus. Vjerujem da će ovo uslugu knjižnice učiniti još boljom i mogu zahvaliti ravnateljici i svima koji su sudjelovali u realizaciji. Slikovito rečeno danas živimo takvom u vremenu i knjiga je jedini spas i moja je preporuka svima kad uhvate malo vremena – uzmite knjigu u ruke, ništa drugo, poručio je gradonačelnik Damir Mandić koji je bio u knjižnici prilikom potpisivanja ugovora, budući da je Grad partner u projektu.

  Ugovor su potpisali Robert Vrhovski, direktor  Autobusa d.o.o. i Jasmina Milovčić.