PU karlovačka

PU karlovačka i dalje suzbija krijumčarenje migranata i sprječava nezakonite migracije

VIŠE IZ RUBRIKE

Ilegalne migracije

Utvrđeno je da su strani državljani na različitim mjestima nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku, te su svi izrazili namjeru podnošenja zahtjeva za međunarodnu zaštitu.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, policijski službenici Policijske uprave karlovačke proveli su kriminalističko istraživanje nad petoricom muškaraca u dobi od 35, 28, 26, 28 i 42 godine (državljani Ukrajine, Rusije, Bosne i Hercegovine, Poljske i Rumunjske)..

Također su proveli i kriminalističko istraživanje nad trojicom muškaraca u dobi od 36, 39 i 44 godine (državljani Libanona, Sirije i Gruzije) zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o strancima.

Policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracijama su od srijede 22. do petka 24. studenog na području Karlovca, Slunja te općine Vojnić i Cetingrad zaustavili vozače koji su upravljali osobnim, kombi i teretnim vozilima i prevozili veći broj stranih državljana. Utvrđeno je da su strani državljani na različitim mjestima nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku te su svi izrazili namjeru podnošenja zahtjeva za međunarodnu zaštitu.

Jedan od zaustavljenih osumnjičenika upravljao je vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i nije se odmah zaustavio na svjetlosne i zvučne signale policijskih službenika već je ubrzao vožnju te se ubrzo naknadno sam zaustavio zbog čega je prema njemu postupano i sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

Nakon dovršenih kriminalističkih istraživanja protiv petorice osumnjičenih podnijete su kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu budući da je utvrđeno da su iz koristoljublja, za unaprijed dogovoreni novčani iznos, prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta.

Protiv trojice okrivljenika podneseni su optužni prijedlozi nadležnom sudu zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o strancima.