PU karlovačka

PU karlovačka i dalje nastavlja sprječavanje krijumčarenje osoba

VIŠE IZ RUBRIKE

Uhvaćeni krijumčari migranata

Nad četvero osumnjičenih provedeno je kriminalističko istraživanje te su podnijete kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu

U protekla dva dana policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija su na području nadležnosti Policijske uprave karlovačke uhvatili četiri krijumčara koji su prevozili 53 strana državljana.

U večernjim satima 17. kolovoza, policijski službenici Ravnateljstva policije su  uporabom svjetlosnih signala na području općine Vojnić pokušali zaustaviti osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka. U namjeri izbjegavanja nadzora, vozač se nije zaustavio već je povećao brzinu kretanja vozila te je uslijed neprilagođene brzine na usponu i u oštrom zavoju sletio van kolnika, prešao preko kanala za oborinske vode i udario u zemljanu uzvisinu. Kontrolom je utvrđeno da je vozilom upravljao 21-godišnji državljanin Albanije dok su se u vozilu nalazila četiri strana državljana. U prometnoj nesreći, 37- godišnjak je teško ozlijeđen dok su ostali putnici i vozač, lakše ozlijeđeni.

U petak, 18. kolovoza, policijski službenici Ravnateljstva policije su na području općine Vojnić zaustavili i kontrolirali osobni automobil njemačkih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 46-godišnji državljanin Kazahstana. Prilikom kontrole, u vozilu je zatečeno pet stranih državljana koji su tog dana na nezakonit način prešli državnu granicu.

Zatim istoga dana u večernjim satima na području Karlovca, policijski službenici Ravnateljstva policije zaustavili su osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 48-godišnji državljanin Republike Srbije. Prilikom kontrole, u vozilu je zatečeno devet stranih državljana.

Noćas su na području općine Rakovica, prilikom nadzora i zaštite državne granice, policijski službenici PGP Cetingrad zaustavili putnički kombi vozilo zagrebačkih registarskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 52-godišnji hrvatski državljanin. Prilikom kontrole, u prostoru namijenjenom za prijevoz putnika zatečene su 22 osobe, dok se 13 osoba nalazilo u prtljažnom prostoru, svi strani državljani.

Tijekom policijskog postupanja svi strani državljani za koje je utvrđeno da su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku, izrazili su namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom.

Policijski službenici Policijske uprave karlovačke proveli su kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma te su protiv svih četvero osumnjičenih podnijeli kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.

Također, 37-godišnji albanski državljanin, vozač, kazneno je prijavljen zbog izazivanja prometne nesreće.

Ujedno, zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, 52-godišnji vozač, državljanin Republike Hrvatske, sankcioniran je sukladno odredbama Zakona sigurnosti prometa na cestama.