U Obiteljskom  domu Zlatna jesen cijepljeno 10, od 16 korisnika, a ovo je jedan korak prema pobjedi pandemije

Prvu dozu cjepiva protiv korone dobila Mirjana Barić iz Doma Zlatna jesen u Karlovcu

VIŠE IZ RUBRIKE

  Korisnici Obiteljskog doma Zlatna jesen iz  Karlovca danas su prvi u Karlovačkoj županiji koji su cijepljeni protiv koronavirusa. Prva koja je dobila cjepivo je 67-godišnja gospođa Mirjana Barić, inače Zagrepčanka koja posljednje tri godine živi u Domu. Nije se bojala zaraze,  a teže su joj padale stroge mjere izolacije jer je komunikativna i voli šetati.

  Odmah iza nje cijepila se 85-godišnja gospođa Ana Mihalić.

  -Bolje je da se cijepim ja, nego moje unuke. Neka se cijepe svi za dobro svih nas i za mlade, pogotovo mi stariji.

  Voditelj i ravnatelj  Obiteljskog doma Zlatna jesen Roland Poturica zahvalio se svim institucijama koje su omogućile da se najprije cijepe starije i nemoćne osobe, izrazivši nadu da će im to pružiti bolji, mirniji i kvalitetniji život.

  -Ovo sve što se događalo jako je psihički djelovalo na naše korisnike, na njihovu rodbinu i u konačnici na cijelu zajednicu. U prvoj turi danas će se cijepiti 10 korisnika, a u Domu ih je ukupno smješteno 16. Imamo sreću da kod nas nije bilo nijednog zaraženog korisnika kao ni djelatnika. Zahvalio bih svojim djelatnicima i obiteljima korisnika što su imali jako puno razumijevanja u cijelom proteklom vremenu borbe s opakim virusom.  Inače, svi pacijenti u ovom Domu su pod medicinskom skrbi obiteljske liječnice dr. Snježane Jurčević koja je danas s medicinskom sestrom iz svoje ordinacije i cijepila korisnike. U Domu su smještene osobe u dobi od 56 do 95 godina, rekao je Poturica.

  U Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije prve doze cjepiva stigle su jutros u 9 sati i 30 minuta.

  -Radi se o 305 doza; 255 će ih biti podijeljeno domovima za starije i nemoćne, 30 u sve tri bolnice i 20 Zavodu za hitnu medicinu Karlovačke  županije. Ovo je jedan korak prema pobjedi pandemije, a sljedeće doze cjepiva u našu županiju stižu u siječnju. Nadam se da ćemo se  kroz par mjeseci vratiti u nekakvu normalu, nakon desetomjesečne pandemije, izjavio je ravnatelj Zavoda Branko Zoretić.

  Sve ove mjesece govorimo o tri sigurna stupa obrane od koronavirusa, a to su nošenje maski, fizička distanca i redovito pranje ruku. Međutim, od danas je s nama i četvrti stup obrane, a to je cijepljenje, kazala je županica Martina Furdek Hajdin pozvavši sve sugrađane da se cijepe.

  -Pozivam ih da vode računa o svom zdravlju, o zdravlju svojih najbližih, a isto tako da svojim savjesnim ponašanjem omoguće oporavak našeg gospodarstva. Time ćemo štiti i školski sustav da nemamo jedan veliki period kada naša djeca koja pohađaju škole i vrtiće imaju jedno, uvjetno rečeno, improvizirano stanje i  obrazovanje. Ujedno moramo misliti i na zdravstvene djelatnike te one u sustavu socijalne skrbi koji već dugo vremena rade nadljudskim naporima. Mnogi se pozivaju na prava i slobodu, međutim moramo govoriti i o odgovornosti i isto tako imati na umu da sloboda pojedinca završava onog trenutka kada ugrožava slobodu nekog drugog čovjeka. Još jednom apel na procijepljenost i na povjerenje u znanost i medicinu, poručila je županica.

  HDZ-ova saborska zastupnica Nada Murganić je istaknula da se s današnjim danom i u ovo božićno vrijeme budi nada u ozdravljenje nacije i vraćanje u nekadašnji normalni  život.

  -Ovo je jedan od najboljih božićno novogodišnjih poklona. Vjerujem kada se procijepi veliki postotak  stanovništva da ćemo imati drugačiji Božić  kada ćemo moći dijeliti tople zagrljaje sa svojim najbližima i prijateljima te se vratiti svakodnevnim radnim aktivnostima s ciljem što bržeg i boljeg gospodarskog oporavka. Ovo je doista jedan značajan trenutak kao što je primjerice bilo otkriće penicilina, ali i drugih cjepiva. Cijepite se, čuvate svoje zdravlje, čuvate i zdravlje svih oko nas i imajmo povjerenje u znanstvenike u cijelom svijetu kao i u naše stručnjake, poručila je Murganić.

  Foto: Igor Čepurkovski