Prvomajski roštilj se bliži, a s njim i dobra klopa i dobro druženje uz poštivanje mjera

VIŠE IZ RUBRIKE

    Prvomajsko roštiljanje svojevrsni je ritual u našoj kulturi. Nezamislivo je i neoprostivo ne ispeći komad mesa ako nas vrijeme u tome posluži, no jedino na što ove godine trebamo paziti je pridržavanje mjera.

    -Roštiljanje je dopušteno, ali treba poštivati fizičku distancu. Unutar obitelji se može normalno družiti, ali nije dopušteno okupljanje većeg broja ljudi jer još uvijek vrijedi odredba od pet osoba maksimalno, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

    Dobar roštilj nije lako pripremiti 

    Iako mnogi misle da je roštiljanje najjednostavnija stvar na svijetu, tome nije baš tako. Vrhunski majstori svoje tajne nerado otkrivaju, a vrhunskom roštilju malo tko može odoljeti bilo da je riječ o ćevapima, pljeskavicama ili pak povrću ‘sa žara’.

    Nije ovdje riječ samo o stavljanju mesa na rešetku uz trud da ono ne izgori. Ima tu dosta trikova koje rijetko tko koristi. Jedan od njih je i temperatura plohe za pečenje. Onaj odrezak za koji će apsolutno svi reći da je ukusan trebao bi biti zapečen najprije na najtoplijem dijelu roštilja, a nastavak pečenja trebao bi biti na dijelu s umjerenom temperaturom kako bi se razvili svi okusi mesa i naravno da ne bi bilo suho i žilavo. Tu je još jedan trik. Upotrebljavanje različitih vrsta ugljena daje bogat okus hrani. Hrastov ugljen hrani daje miris dima a preporuča se za pečenje povrća i mesa. Ne zaboraviti važnost dobre marinade, a u svoj recept dodajte i dozu roštiljske ljubavi.

    Roštilj je ujedno i dobra klopa i dobro druženje

    Prednosti roštilja su višestruke. Sigurno ćete se fino najesti i to na praktičan i brz način. Ne trebate brinuti o posuđu jer najukusnije je kad se jede prstima, iz plastičnih tanjura. Neće se uvrijediti ni hrana, a ni najdraže osobe. Roštiljanje će garantirati dan pun smijeha, zabave i pjesme, ali i ozbiljnih razgovora, iako ih baš i ne bi trebalo biti. Vrijeme je to da se opustite i vi i vaši gosti.(ar)