Prvi Karlovački

Prvog dana brzog antigenskog testiranja u Karlovcu od ukupnog broja uzoraka, čak 35 posto pozitivnih nalaza

Autor: Miloš Milovanović

04.12.2020

Karlovac

Šterk-Tudić: Za sada radimo bez uputnice izabranog liječnika obiteljske medicine, vidjet ćemo hoće li doći do nekih promjena

U svih šest domova zdravlja koji djeluju na području županije jučer je  započelo testiranje brzim antigenskim testovima koji omogućavaju da se oboljeli  od COVID-19 identificiraju puno brže nego što je to do sada bilo moguće.

Prvog dana imali smo relativno manji broj testiranih osoba, ali to pripisujemo još nedovoljnoj informiranosti naših građana, odnosno očekujemo da će se taj broj sigurno povećati. Na osnovu prvog dana možemo zaključiti da je broj pozitivnih osoba bio oko 35 posto, od ukupnog broja testiranih. To nam ujedno govori da je ovo testiranje jako dobro i da će se na taj način povećati dostupnost testiranja i s druge strane rasteretiti glavno mjesto testiranja Zavod za javno zdravstvo i njihova Služba mikrobiologije. Drago nam je da možemo pomoći i sudjelovati u tome, rekla nam je ravnateljica karlovačkog Doma zdravlja Tatjana Šterk-Tudić.

U Karlovcu se inače brzo testiranje provodi na prostoru drive inn-a u vojarni Luščić , svakog radnog dana u vremenu od 13 do 15 sati. Provode ga prvostupnice sestrinstva, zaposlenice Doma zdravlja Karlovac koje su prošle potrebnu edukaciju. Kako se uopće dolazi, odnosno kakav je postupak za dolazak na brzo testiranje?

Za sada radimo bez uputnice od izabranog liječnika obiteljske medicine. Vidjet ćemo s obzirom na intenzitet testiranja hoće li doći do nekih promjena. Dakle, testiranju može pristupiti svatko tko ima blage simptome i osjeća određene poteškoće koji bi ga ponukali da izvrši brzo antigensko testiranje. U pravilu se dolazi vozilom, ali može se doći i pješice. Na prvom punktu uzimaju se osnovni podaci pacijenta: ime prezime, prebivalište, matični broj, OIB da bi se ulaskom u sustav evidencije testiranih mogao  završiti taj postupak. Potom se dolazi do druge lokacije gdje naše prvostupnice sestrinstva uzimaju bris. Nakon 15 minuta apliciranja uzetog  uzorka, on će pokazati ili pozitivan ili negativan rezultat, kazala je ravnateljica Šter-Tudići zaključila.

-Pacijent može pričekati rezultate blizu mjesta uzimanja uzorka, unutar vojarne Luščić.  Ukoliko nije jako hitno postoji mogućnost da mu nalaz pošalje putem maila.

Podsjetimo Karlovačka županija i Grad Karlovac osigurali su sredstva i nabavili prvih dvije tisuće brzih antigenskih testova.