Centar za mlade u Grabriku

Prvih uspješnih 15. godina je iza njih, Centar opravdao svoj rad i očekivanja

VIŠE IZ RUBRIKE

Happy B-day!

Od prošle godine Centar vode udruge Carpe Diem i Kinoklub Karlovac

Centar za mlade u Grabriku danas cjelodnevnim događanjima obilježava 15. rođendan. Prijepodnevni dio počeo otvaranjem foto dokumentarne izložbe o radu Centra od njegova osnutka te vremenskom kapsulom, u koju su prisutni ubacili želje i poruke koja će se otvoriti tek za pet godina, pa će se vidjeti što se je od željenog ostvarilo.

Naravno s prigodnim poklonima i dobrim željama članovima Centra čestitke su uputili i županica Martina Furdek Hajdin i gradonačelnik Damir Mandić. Županica se prisjetila vremena kada je sve počelo.

-Centar za mlade i Carpe diem pratim još od vremena dok sam radila u gradskoj Upravi, kad je uređen i kad je počeo s radom. Uistinu smo ponosni na njega, jer je to bilo prvi puta da je jedinica lokalne samouprave uredila prostorije i stavila ga u suradnju s udrugom civilnog društva koja je posvećena radu s mladima. Upravo danas, nakon 15 godina potvrđuje se, da je ta suradnja bila dobro pogođena te da uzajamna suradnja „javnog novca“ i civilnog sektora može biti uspješna.

Gradonačelnik Mandić naglasio je, da se sad vidi da je Centar opravdao svoj rad i očekivanja.

-Svakako se treba zahvaliti svima koji su ovaj Centar vodili i aktivno sudjelovali u njegovom radu sve ove godine, iako je suradnja gradske uprave uvijek bila neupitna i obostrano vrlo kvalitetna.

A što je centar donio mladima? Na to pitanje gradonačelnik je ovako odgovorio.

-Mislim da su onaj osnovni zadatak, a to je informiranje, odradili kvalitetno. Isto tako, često su prema Gradu išli sa određenim idejama i zahtjevima, pogotovo u određenom vremenu, dok je jako bio izražen problem zapošljavanja mladih ljudi. Svojim aktivnostima pomogli su im da vide malo širu sliku, da vide mogućnost za zapošljavanje i izvan svojih struka, kroz razno razne prekvalifikacije. Ukratko, Centar za mlade u Grabriku, kao mjesto druženja i rada primjer je dobre prakse za cijelu Hrvatsku, zaključio je.

U sklopu obilježavanja održana je tribina „Mladi pitaju“, koja je pobudila veliko zanimanje prisutnih, koji su imali priliku javno pitati donositelje odluka, županicu, gradonačelnika, državnu tajnicu Središnjeg državnog ureda za mlade Željku Josić i predstavnica Eurodeska, o njihovim potrebama, interesima i željama.

Nakon toga uslijedio je drugi dio programa koji je namijenjen mladima, koji uključuje turnir u Tekkenu, nagradni kviz, face painting te glazbeni program.

Podsjećamo, Centar za mlade u Grabriku je projekt Grada Karlovca koji je otvoren 2008. godine te dat na upravljanje udrugama mladih i za mlade. Od prošle godine Centar vode udruge Carpe Diem i Kinoklub Karlovac, okuplja udruge mladih i za mlade, Savjet mladih grada Karlovca, inicijative mladih, ali i ostale udruge i pojedince koji provode svoje aktivnosti u prostoru.

U prostoru Centra moguće je organizirati izložbe, radionice, predavanja, okrugle stolove, projekcije i slično, jednom riječju Centar je mjesto u kojem mladi našeg grada mogu slobodno razrađivati svoje ideje i njima oblikovati zajednicu u kojoj žive.