REGEA

Prvih 15 godina REGEA-e; čestitku uputila županica

VIŠE IZ RUBRIKE

Energija i klima

Iza nas su 84 projekta realizirana europskim novcem, istaknula je županica Furdek Hajdin

Županica  Martina Furdek Hajin sudjelovala je na konferenciji za novinare, održanoj u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u povodu 15 godina postojanja Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, REGEA-e.

Riječ je o ustanovi koja postiže zavidne rezultate na području energije i klime, a osnivači su joj, uz Karlovačku, i grad Zagreb te Krapinsko zagorska i Zagrebačka županija.

Županica Martina Furdek Hajdin čestitala je rođendan agenciji i naglasila njezinu važnost.

Mi smo prije 15 godina osvijestili potrošnju energije i tada smo upravo zahvaljujući REGEA-i shvatili koliko je posla ispred nas. Puno smo toga napravili, iza nas su 84 projekta realizirana europskim novcem, a REGEA nam je pri tom pomogla da osvijestimo i energiju sunca i energiju zemlje. Mi smo zajedno s Regeom prvi započeli sa sufinanciranjem energetske obnove obiteljskih kuća, tu smo participirali zajedno s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a onda se to pokazalo kao dobra motivacija građanima. I u tom valu, na početku, je 430 objekata obnovljeno”, rekla je županica Martina Furdek Hajdin.

Posljednjih 15 godina REGEA je potaknula, vodila ili provodila investicije od preko 500 milijuna eura, istaknuo je ravnatelj REGEA-e Julije Domac.

Proračun agencije od početka do danas povećao se za preko 25 puta pri čemu prihodi od osnivača u pravilu iznose tek oko 20-30 posto, ostatak su prihodi iz EU izvora i rad na tržištu. Pripremamo prvu zelenu obveznicu ne samo u Hrvatskoj već na ovom dijelu Europe za Grad Zagreb, prve energetske zajednice obnovljivih izvora energije u Karlovcu, Samoboru i Zaboku te virtualne elektrane širom Hrvatske. Vrijeme je tranzicije, ali ne samo energetske, već čitavog društva”, poručio je ravnatelj Domac.

15.-tu oblejtnicu uspješnog rada REGEA-i su čestitali i gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar te zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović.