Prvi Karlovački

Prvi rezultati državne mature; 8800 učenika palo je neki od glavnih predmeta

11.07.2019

Mozaik

Konačni rezultati bit će poznati 15. srpnja

Nakon više od 5 mjeseci, maturanti se nalaze u zadnjoj fazi svojih upisa na fakultete. Jučer, 10. srpnja, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje objavio je rezultate napisanih matura. Trenutno je u tijeku žalbeni rok, koji traje 48 sati od objave rezultata, a pomoću njega nezadovoljni maturanti mogu poslati prigovor koji će biti uvažen ako ga NCVVO odobri. Maturanti imaju uvid u svoje rang liste koje se još uvijek mijenjaju, a nakon žalbi, 15. srpnja bit će objavljeni konačni rezultati i poredak na rang listama. 

Analizirajući uspješnost napisane mature u cijeloj državi, govori se o veoma slabim rezultatima. Prema pojedinim, zasad, neslužbenim informacijama ovogodišnja je matura najgore napisana matura od njezine prve provedbe 2010. godine. Naime, ove godine maturu je pisalo 34.600 učenika, a oko 8.800 njih palo je neki od glavnih predmeta (hrvatski, matematika, strani jezik) za razliku od prošle godine u kojoj je broj padova bio za 1278 učenika manji. 

Učenici su podijeljenih mišljenja – neki su zadovoljni napisanim, dok drugi nisu jer im bodovi koje su ostvarili nisu dovoljni kako bi upisali željeni studij. 

Zadovoljna sam svojim rezultatima mature jer sam i očekivala da će biti takvi, no svejedno smatram da je matura bila puno teža, nego prethodnih godina, pogotovo hrvatski jezik i matematika, rekla nam je Nika Jagodić koja je upala u prvih pet mjesta na Fakultetu strojarstva i brodogradnje.

S obzirom na to da nisam doslovno ništa učio jer sam počeo raditi odmah nakon škole jako sam zadovoljan rezultatima, no oni mi trenutno ne omogućuju upis na željeni fakultet, a to je poslovna ekonomija u Opatiji. Imam još nade, svakog dana se ljestvica dosta pomiče pa se nadam da ću se pomaknuti za tih 20 mjesta koja me dijele od upisne kvote, izjavio je Dominik Matišić, učenik Ekonomsko-turističke škole koji smatra da se matura ne razlikuje previše od prošlogodišnjih matura.

Pokušali  smo kontaktirati karlovačke srednje škole, no većina njihovih koordinatora i ravnatelja nije htjelo davati nikakve izjave dok ne prođe žalbeni rok i dok informacije ne budu službene i točne. Ravnatelj Šumarsko-drvodjeljske škole, Daniel Periša rekao je da se u njihovoj školi uspjeh ovogodišnjih maturanata ne razlikuje od uspjeha prijašnjih godina kao što je slučaj u većini drugih hrvatskih škola. Koordinatorica mature u Gimnaziji Karlovac, Martina Pudina dala nam je neslužbenu informaciju da je postotak prolaznosti u Gimnaziji oko 90 posto.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je da postoji velika razlika u ocjenama koje učenici ostvaruju tijekom školske godine i ocjena koje dobivaju na ispitima državne mature te navodi da Škola za život, koja se ove jeseni uvodi u sve škole, donosi  drugačije kriterije ocjenjivanja i vrednovanja učenika. S druge strane, jasno je da druga faza reforme obrazovanja, u okviru cjelodnevne nastave koja se sada planira, treba adresirati broj sati matematike i hrvatskog jezika. Hrvatska je na samom dnu u EU po broju sati provedenih u školi, izjavila je ministrica Divjak. (l.ž.)