Rogoz: Cilj nam je kroz izgradnju i obnovu komunalne infrastrukture unaprijediti kvalitetu usluga, zaštitu okoliša i kvalitetu života stanovnika

Prvi radovi sredinom iduće godine, najkasnije krajem trećeg kvartala

VIŠE IZ RUBRIKE

  Sporazum o pripremi, realizaciji i provedbi Projekta izgradnje vodno komunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac – Duga Resa, sufinanciran iz bespovratnih sredstava kohezijskog fonda EU potpisan je danas u Karlovcu.  Nositelj projekta je tvrtka Vodovod i kanalizacija, a partneri Komunalno Duga Resa, Gradovi Karlovac i Duga Resa te Općina Barilović. Bude li sve teklo prema planu i kada završe svi natječajni postupci te  izabrani izvođači i nadzor,  s radovima bi se moglo započeti sredinom 2019. godine ili najkasnije krajem trećeg kvartala iduće godine, kazao je direktor ViK- a Nikola Rogoz i iznio nekoliko osnovnih podataka o projektu te o njegovim ciljevima.

  -Cilj ovog projekta je da kroz izgradnju i obnovu komunalne infrastrukture unaprijedimo kvalitetu naše usluge, zaštitimo okoliš i  podignemo kvalitetu života naših građana koji žive na području aglomeracije. Ono što je bitno je i to da ćemo se mi uskladiti s direktivama Europske unije; onoj o pročišćavanju otpadnih voda i o pitkoj vodi. VIK će se kao nositelj projekta ponašati  partnerski i truditi se da on završi  na zadovoljstvo svih građana koji žive na aglomeraciji. Obuhvat projekta je podijeljen u pet cjelina i u visokom stupnju smo gotovosti, predali smo aplikacijski paket,  čekamo kontrolu Ministarstva zaštite okoliša  i Središnje agencije za financiranje i  ugovaranje. Nakon Nove godine, krajem siječnja ili početkom veljače, kreće raspisivanje natječaja za izvođenje radova.

  Ukupna vrijednost projekta je 410,6 milijuna kuna; od toga je sufinancirano iz EU 325, 9 milina kuna i to iz Kohezijskog fonda  232, 3 milijuna kuna, iz Ministarstva zaštite okoliša i Hrvatskih voda po 37,4 milijuna kuna  te iz  ViK-a 15,2 milijuna kuna.

  Direktor Komunalnog Duga Resa Ivan Klokočki je prije potpisivanja sporazuma istaknuo.

  -Moja tvrtka sretna je zbog toga jer će konačno riješiti neke probleme koje ne bi mogla sama. Ovime će se konačno riješiti i staviti u funkciju  jedan sustav o kojem se jako dugo govori.

  Pohvalivši se dobrom suradnjom s gradovima Karlovcem i Dugom Resom,  načelnik Općine Barilović, Dražen Peraković je rekao.

  -I ovaj projekt će također pokazati našu dobru suradnju. U tehničkom smislu će zahvatiti jedan dio općine Barilović  koja će time riješiti svoje probleme odvodnje i kanalizacije. Siguran sam da će brzo završiti i da ćemo ga svi zajedno koristiti.

  Dugoreški gradonačelnik Tomislav Boljar je naglasio bitnu činjenicu da svi u ovom projektu sudjeluju partnerski te da se on razvija tako da jedan drugome pomaže i dodao.

  -Moram izraziti zadovoljstvo što se tiče grada Duge Rese. Nije uvijek lako usuglasiti  svoja stajališta  i potrebe, ali ako se gleda cjelina, a to je potreba svih građana na području aglomeracije, onda je to lakše te je i rezultat puno vidljiviji.

  Zahvaljujući svima onima koji su  unatrag dvije godine intenzivno radili na projektu, karlovački gradonačelnik Damir Mandić je kazao.

  -Ovo je onaj jedan put suradnje i upućenosti jednih na druge koji će nas vjerojatno narednih godina čekati u puno više projekata i mislim da smo mi pokazali da se može te da se daju usuglasiti oni važni uvjeti i okolnosti kako bi projekti zaživjeli. Sam projekt će definitivno podignuti standard življenja u gradovima Karlovcu, Dugoj Resi  i općini Barilović te će kvaliteta življenja biti puno veća. Valja se sjetiti i svih onih koji su prije 15-tak godina krenuli u realizaciju pročistača otpadnih voda u Karlovcu te će i ovaj projekt kada u konačnici bude završen dati puni smisao i svrhu pročistača. S jedne strane, osim ovog podizanja standarda i podizanje kvalitete življenja; imamo i ono nešto što je ključno, a to je briga za okoliš i  prirodu jer ovakve prirode i okoliša malo gdje ima i naša je obveza o tome brinuti.

  Naveo je  i još neke projekte Grada Karlovca  koji su u fazi provedbe ili ocjenjivanja.

  -Grad Karlovac, uključujući i ovaj projekt, u ovom trenutku ima u provedbi ili na ocjenjivanju 566 milijuna kuna vrijednih projekata na svim razinama koji se sufinanciraju europskim novcem. U tih 566 milijuna kuna, mi kao Grad moramo osigurati 113 milijuna kuna vlastitih sredstava. Ovo je ujedno i pokazatelj da će članstvo u Europskoj uniji početi davati još konkretnije rezultate, a isto tako i da jedinice lokalne samouprave znaju pripremiti i odraditi projekt po svim onim uvjetima koji su zadani.

  Na području aglomeracije bit će izgrađeno 65 kilometara sanitarne kanalizacije, od toga 51 kilometar u Karlovcu; 6,9 kilometara sanitarne kanalizacije bit će rekonstruirano, od čega 4,9 kilometara u Karlovcu. Uz to obavit će se rekonstrukcija na 56, 6 kilometara vodoopskrbne mreže; bit će izgrađeno 27 crpnih stanica; retencija Banija sjever i sifon ispod Mrežnice; solarna sušionica mulja te mjerna oprema za mulj na UPOV-u. Također za održavanje odvodnog sustava bit će nabavljeno pet vozila, od čega tri za područje Karlovca.