Prvi Karlovački

Prvi međunarodni lutkarski festival u Karlovcu (InPuT FeST Karlovac) od 24. do 29. svibnja

Autor: Sunčica Laić

18.05.2022

Kultura

Grad Karlovac će tih dana živjeti u znaku lutke

Prvi međunarodni lutkarski festival u Karlovcu (InPuT FeST Karlovac) bit će održan od utorka 24. svibnja do 29. svibnja.

Kako je najavljeno na današnjoj konferenciji za novinare, Grad Karlovac će tih dana živjeti u znaku lutke.

Glavni inicijator lutkarskog festivala Peđa Gvozdić, rekao je kako će 24. svibnja biti održana prva lutkarska povorka gdje će gigantske lutke biti glavni akteri uz mališane iz vrtića i škola i uz razne dramske skupine, a lutkarska povorka ići će u 18 sati od Trga bana Jelačića do Zorin doma. Nakon toga će biti upriličena predstava „Princeza ohola“ kao poklon sudionicima povorke Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Službeno otvaranje festivala bit će u srijedu 25. svibnja ispred Zorin doma u 17.30 sati, a nakon čega slijedi premijera lutkarske predstave Bzz-Bzz, Petre Cicvarić koja govori o životu marljivih pčelica.

-Ovaj festival je bio logičan korak s obzirom na 10 godina lutkarstva i svega što smo napravili, kao i svih mogućih nagrada i gostovanja po svijetu, tako da smo odlučili da svijet napokon dođe k nama u Karlovac za kojeg mislim da je jedna idealna pozornica za lutkarsku scenu s obzirom na naše parkove i rijeke i naš Zorin dom koji će biti glavna pozornica. Ideja samog festivala je bila da Karlovac zaživi kao meka lutkarstva u Hrvatskoj što imamo šansu postići, izjavio je Gvozdić.

U bogat program, kako je naveo, uključili su i vrtiće i škole i akademiju za umjetnost i kulturu u Osijeku, a Karlovac od sljedećeg tjedna postaje i nastavna baza Akademije.

U sklopu festivala dolaze Gradsko kazalište lutaka iz Rijeke, lutkarska kazališta iz Splita, Dječje kazalište Branka Mihaljevića iz Osijeka, Lutkovno gledališče  Maribor i Kazalište lutaka Zadar.

U konkurenciji je ukupno šest predstava, a predviđen je i bogat cjelodnevni program uz izložbe, predstave, projekcije, radionice za koji će se pobrinuti i studenti i Kazališna družina Ivana Brlić Mažuranić iz Slavonskog broda.

Festival se zatvara 29. svibnja svečanom stotom izvedbom predstave „Još si zelen“ u 19 sati, a bit će dodijeljene i nagrade.

Gvozdić je na kraju zahvalio Gradu Karlovcu i gradonačelniku što su poduprli ovu ideju i da se nakon 10 godina ovaj Festival i ostvari.

Direktorica karlovačke Turističke zajednice, Marina Burić izjavila je:

-Ne znam je li mi veće zadovoljstvo i čast biti u društvu ovih ljudi čija nas kreativnost neprestano sve skupa inspirira i potiče svakog dana da budemo bolji, ili mi je veća čast da Turistička zajednica bude partner ovog prvog lutkarskog festivala, istaknula je Burić dodavši kako im je želja da se pozicioniramo i budemo prepoznatljivi na razini Hrvatske, ne samo po rijekama, po parkovima i Zvijezdi, nego i po lutkarskom festivalu.