Prvi Karlovački

Prvi karlovački danas slavi 59. rođendan

Autor: Anamarija Radočaj

06.05.2021

Mozaik

Na današnji dan prije 59. godina počeo je emitirati Radio Karlovac kojeg su pokrenuli članovi Radio kluba Karlovac održavši u siječnju 1962. godine godišnju skupštinu na kojoj je odlučeno da se napravi odašiljač za emitiranje programa. Posla izrade odašiljača prihvatio se čovjek koji je došao iz Vukovara, inženjer Ivan Taloš. Konstruirao je prvi srednjevalni odašiljač snage 50W.

Program se počeo emitirati na srednjem valu. Čujnost radija je bila 40 – tak kilometara. Sve je zapravo počelo na volonterskoj bazi. Službeno otvorenje bilo je 6. svibnja 1962.godine kao sastavnog dijela Karlovačkog tjednika. Ekipa koju su sačinjavali tehničar i spiker-voditelj smjestila se je u podrumu Samačkog hotela na Švarči u prostorijama Radio kluba. Tada se u eteru prvi put čulo “Ovdje radio Karlovac”.

Jedna smo od najstarijih radio postaja u Hrvatskoj, zapravo treća koja je počela emitirati.

U sastavu Karlovačkog tjednika Radio je djelovao do 1991. godine, kada se dvije medijske kuće razdvajaju. Bilo je to vrijeme Domovinskog rata u kojem je HRK imao važnu ulogu u informiranju građana, a jedna od projekta iz tog perioda je Radio škola koja se odvijala putem radio valova.

U poslijeratnim godinama Radio je prolazio dobra i manje dobra razdoblja, a 2015. godine ponovo je u jedinstvenoj tvrtki s Karlovačkim tjednikom, koji je ovaj put pripojen i djeluje u sklopu Hrvatskog radio Karlovca.  U 2017. godini doživio je rebranding i djeluje pod brandom Prvi karlovački. (bo)