Cijepljenje će se provoditi prvenstveno u ordinacijama obiteljske medicine

Prve količine, od 15.500 naručenih doza cjepiva protiv gripe, stižu danas u Zavod za javno zdravstvo

VIŠE IZ RUBRIKE

  Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije danas bi trebao zaprimiti prvi dio cjepiva protiv gripe te započeti njegovu  distribuciju prema cjepiteljima (liječnici obiteljske medicine i pedijatri). Kako doznajemo od epidemiologinje u Zavodu dr. Renate Hlaj  dobit će nešto manje od polovice naručenih količina. Ostatak cjepiva najavljen je za kraj listopada ili početak studenog.

  - Cijepljenje će započeti nakon što se cjepivo distribuira cjepiteljima, kaže dr. Hlaj i dodaje.

  - Količine cjepiva naručuju se u veljači/ožujku, a  za ovu godinu naručeno je 15.000 doza, s tim da ćemo dobiti i dodatnih 500 doza, dakle ukupno 15.500 doza.

  U sezoni  2019/2020 u Karlovačkoj županije je cijepljeno  12.229 osoba. Govoreći tko će imati prioritet, dr. Hlaj je rekla:

  -Prioritetne skupine za cijepljenje određuju HZJZ i HZZO. To su prvenstveno korisnici domova za starije i nemoćne i ostalih ustanova socijalne skrbi u kojima borave rizične skupine, zdravstveni djelatnici, kronični bolesnici i osobe starije od 65 godina.

  Navela je još jednu novinu od ove godine:

  -Cijepljenje će se provoditi prvenstveno u ordinacijama obiteljske medicine. Ove godine s obzirom na situaciju sa COVID-19 neće biti cijepljenja u Zavodu za javno zdravstvo kao prijašnjih godina.

  Inače, organizaciju cijepljenja u ordinaciji obiteljske medicine određuje nadležni liječnik.

  U ovoj sezoni  cijepljenje će se provoditi  četverovalentnim  cjepivom. To  znači da cjepivo pruža zaštitu protiv četiri tipa virusa gripe. Nuspojave su kod cijepljenja uvijek moguće kod pojedinaca, no kod cijepljenja protiv gripe nisu česte.

  Dr. Hlaj ističe da zadnjih nekoliko godina raste interes za cijepljenjem  i u Karlovačkoj županiji, a ove godine je još dodatno pojačan zbog bolesti COVID-19.

  Treba napomenuti da se cjepivo može i kupiti, a  njegovu cijenu svi zainteresirani mogu provjeriti kod ljekarni i veledrogerija  u slobodnoj prodaji.

  Epidemiologinja u županijskom Zavodu za javno zdravstvo dr. Renata Hlaj  je preporučila građanima da se na vrijeme jave svom liječniku da su zainteresirani za cijepljenje te poručila da se u svakom slučaju  treba cijepiti ukoliko osoba spada u rizične skupine.