Prvi Karlovački

Prštala pitanja na današnjem aktualcu-od kina Edison, Velike vojarne, rekonstrukcije D6…

Autor: Sunčica Laić

21.09.2021

Karlovac

Aktualni sat uoči današnje sjednice karlovačkog Gradskog vijeća obilovao je pitanjima vijećnika.

Tako je HDZ-ovu vijećnicu Andreju Navijalić zanimalo u kojoj je fazi projekt kina Edison i postoje li procjene kako bi ta nabava mogla završiti s obzirom na situaciju, odnosno promjene cijena na tržištu.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Draženka Sila Ljubenko rekla je kako još uvijek traje postupak javne nabave za kino Edison. Kazala je kako smo svjedoci promjene cijena u nabavi i isporuci materijala, te kako svaka promjena troškovnika donosi i promjene u javnoj nabavi.

-Očekujemo kako bi tijekom listopada mogli završiti postupak javne nabave, te kako bi u studenom mogla početi i gradnja, najavila je Sila Ljubenko.

Draženka Polović iz Možemo!Karlovac konstatirala je kako je izvjesno da je priča s Velikom vojarnom propala, te pitala je ima li Grad Karlovac ikakve planove s tim objektom?

Gradonačelnik Damir Mandić rekao je kako je bio u kontaktu s vlasnikom Velike vojarne, te kako je Grad Karlovac zainteresiran za njezin povratak u vlasništvo Grada, ali kako sama Gradska uprava kroz proračun to neće moći riješiti. Međutim, kazao je kako postoji ideja da Grad i Karlovačka županija zajedno pronađu rješenje, te je ideja da se taj objekt stavi u javnu funkciju, a više o svemu znat će se kroz koji mjesec.

SDP-ova Ehlimana Planinac osvrnula se na rekonstrukciju D6 naglasivši kako je suvišno komentirati kvalitetu radova, od kolnika, do kanalizacijskih odvoda, nogostupa koji se spuštaju na razinu ceste i drugo, te pitala tko će financirati troškove alternativnih puteva i to ne samo asfalta, nego i komunalne infrastrukture. Gradonačelnik Mandić složio se da je izlišno komentirati  situaciju koja se tamo događa, te istaknuo kako projekt sam po sebi ide svome kraju, a rok za završetak svih radova produžen je do kraja prosinca. Naglasio je kako će učiniti da se uporabna dozvola dobije isključivo pod uvjetima pod kojima je dobivena i građevinska, što znači da ako se na tehničkom pregledu ne utvrdi da su svi radovi odrađeni kako treba, neće biti dobivena ni uporabna dozvola. Mandić je rekao i kako će prema sadašnjim izračunima, za sanaciju cesta koje su tijekom radova služile kao alternativni pravci, od Male i Velike Jelse, dijela Dubovca, Stativa, Vučjaka, Zagrada, te Kalvarije trebati oko sedam milijuna kuna, što je veliki novac, te su tražili i očekuju pomoć i od Hrvatskih cesta.

Vijećnika Nove ljevice, Dimitrija Birača zanimalo je u kojoj je fazi nogostup u Zagrebačkoj ulici na Ilovcu, budući su ljudi tamo ogorčeni.

Neke gospođe su bile curice 60-ih godina, sada su bake i nisu još dočekale taj nogostup, izjavo je.

Gradonačelnik Mandić rekao je kako je Grad Karlovac zajedno s Hrvatskim cestama ishodio građevinsku dozvolu za nogostup u Zagrebačkoj ulici.

S obzirom da se radi o državnoj cesti, a ovlast nad njom imaju Hrvatske ceste, ono što nama predstoji je zajedno s njima tražiti što prije da to ide u javnu nabavu, da se krene raditi. Ono što je bilo do nas, govorim o gradskim službama, mi smo učinili sve da se pogotovo u ovom dijelu imovinsko pravnih, odnosno proceduralnih stvari dođe što prije do građevinske dozvole, poručio  je.

SDP-ova vijećnica Dragica Malović pitala je gradonačelnika je li do sada u Gradskoj upravi zaprimljen prijedlog za nagodbu s Nikolom Hanželom težak minimalno 45 milijuna kuna na ime izgubljene dobiti zbog odugovlačenja gradske administracije s izdavanjem dozvole za projekt hotela na Korani.

-Ukoliko je, jeste li sa svojim suradnicima razmotrili njegovu pravnu utemeljenost, odnosno na koji način se Gradska uprava namjerava postaviti u odnosu na postavljeni zahtjev? 

Prvi čovjek našeg grada odgovorio je da što se tiče bilo kakvog prijedloga za nekakvu nagodbu ili sudski proces od strane investitora, tvrtke Lana Commerce, Grad Karlovac nije po tom pitanju dobio nikakvu pisanu obavijest.

-Što se tiče Gradske uprave, mogu reći da vjerujem svojim službama koje su po svojoj dužnosti i poslu vezane uz taj postupak i odgovorno tvrdim da Grad Karlovac ni u jednom trenutku nije namjeravao ili na bilo koji način učinio bilo što što bi vremenski bilo koga dovelo u nepovoljnu poziciju. Poštivali smo rokove, poštivali smo procedure i naravno zakonitost postupanja. Odgovorno tvrdim da Gradska uprava na svaki način poštuje i štiti interese Grada, odnosno proračun Grada Karlovca, poručio je.