Prvi Karlovački

Provedeno certificiranje 14 poljoprivrednih proizvođača koji prodaju na karlovačkoj tržnici

Autor: Sunčica Laić

03.08.2020

Karlovac

Komisija je obišla teren i vrlo je zadovoljna viđenim

Provedeno certificiranje 14 poljoprivrednih proizvođača koji prodaju na karlovačkoj tržnici

Ove godine po prvi put je provedeno certificiranje poljoprivrednih proizvođača koji prodaju na karlovačkoj tržnici, te će za njih 14 certifikati uskoro biti i svečano uručeni.

Većinom su to poljoprivredni proizvođači koji imaju neke svoje plastenike i bave se poljoprivrednom proizvodnjom, a imamo i nešto proizvođača sira tako da ćemo imati neku šaroliku lepezu proizvođača koju ćemo prezentirati.

Osim što će biti prepoznatljivi vizualno, jer imat će pregače, kape, majice i izložene certifikate na svom prodajnom mjestu, oni dobivaju jedan marketinški poticaj i samim time svaki kupac koji dolazi na tržnicu može vidjeti da kupuje izvorno i domaće. Na svakom certifikatu pisat će koliko on proizvoda proizvodi, tako da ako prodaje primjerice paradajz i papriku, da je to stvarno iz njegovog vrta, istaknuo je direktor OTP Tržnice Niko Pervan.

Inače, u Udruzi hrvatskih tržnica taj projekt se provodi od 2002. godine i do sada je certificirano oko 600 poljoprivrednih proizvođača koji se iz godine u godinu ponovo recertificiraju, Najviše ih ima u Osijeku, njih oko 90-ak, slijede Varaždin, Sisak, Đakovo Virovitica…

Pervan je naglasio kako se u projekt uključila i Udruga za zaštitu potrošača grada Karlovca „Korana“.

-Oni su bili s nama u inspekcijama i kontrolama same proizvodnje i od srca im se ovim putem zahvaljujem jer trebalo je obići teren od Krnjaka, cijeli ovaj prsten oko grada Karlovca…, naglasio je Pervan.

Kazao je kako je ovo jedan pionirski korak kojeg su napravili, ali kako se nadaju da će se iz godine u godinu sve više ljudi uključivati, jer radi se o jednoj dodanoj vrijednost njihovom proizvodu.

-Možda se i Grad Karlovac danas sutra uključi s kakvim poticajima, jer pojedini gradovi financiraju dio klupa ili plaćaju određeni broj mjeseci tijekom godine najam klupe pa je to isto jedan vid poticaja o kojem bi u budućnosti mogli razgovarati sa nadležnim odjelom Grada Karlovca, poručio je.

Na čelu komisije koja je obišla sve proizvođače i one koji se bave mlijekom i mliječnim proizvodima i one koji se bave proizvodnjom povrća bila je Marina  Novaković Matanić iz navedene Udruge za zaštitu potrošača koja je izrazila zadovoljstvo viđenim.

-Mi smo svih 14 proizvođača prošli tjedan obišli na njihovim posjedima i razgledali kako oni to proizvode. Ono što smo vidjeli na terenu je jako zadovoljavajuće. Često se među samim potrošačima može čuti kako ono što prodavači prodaju na samoj tržnici nije stvarna proizvodnja nego da se to kupuje na zelenoj tržnici ili po trgovačkim centrima. Ali ovih 14 proizvođača koje smo obišli stvarno proizvode te proizvode. Ti proizvodi su cjenovno možda nešto skuplji nego oni koje  ćete pronaći u trgovačkom centru ili na samoj tržnici u onom dijelu gdje se dovozi sa zelenih tržnica, ali s druge strane ponekad cijena ni nije najvažnija, bitna je zapravo kvaliteta pogotovo kada je o hrani riječ. Po meni je puno bolje dati kunu, dvije više i znati da stvarno jedemo domaće proizvode, naglasila je Novaković Matanić.