Protiv rada nedjeljom 84 posto građana

VIŠE IZ RUBRIKE

    Rad trgovina nedjeljom ukinulo bi 84 posto građana Hrvatske da je odluka u njihovim rukama, pokazala je to anketa koju je proveo portal MojPosao i u kojoj je sudjelovalo više od tri tisuće ispitanika. Oni podržavaju ideju o ograničavanju rada nedjeljom, neovisno o tome traže li od njih poslodavci dolazak na posao i na posljednji dan u tjednu. Kako tvrde, nedjelja je dan za odmor i obitelj, a ujedno osim trgovaca podržavaju i ugostitelje i hotelijere te tvrde da i oni zaslužuju taj neradni dan.

    S mogućim ograničavanjem rada na određeni broj nedjelja u godini, dok bi ostatak vremena na snazi bila zabrana rada, ne slaže se 15 posto Hrvata. Smatraju da se država ne bi trebala miješati u privatni sektor te kako navodi MojPosao, odluku o radu sedmog dana u tjednu prepustili bi samim trgovcima uz napomenu da bi nedjeljom rad trebao biti bolje i poštenije plaćen.

    Samo jedan posto anketiranih nema svoj stav o ograničavanju rada nedjeljom, ali ističu rad na pola radnog vremena, povećanje satnice radnika. Među njima ima i onih koji se zalažu da se zabrani rad ponedjeljkom. (a.r.)