Provedene su preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu i sankcioniranje prekršaja

Proteklog vikenda na području PU karlovačke utvrđeno 425 prekršaja

VIŠE IZ RUBRIKE

  Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave karlovačke provedene su preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu i sankcioniranje prekršaja.

  Tom prilikom utvrđeno je ukupno 425 prekršaja, a od toga se 11 prekršaja odnosi na upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola, 177 na brzinu, 58 na nekorištenje sigurnosnog pojasa te 19 na korištenje mobitela za vrijeme upravljanja vozilom.

  Najveća koncentracija alkohola izmjerena je kod 52-godišnjeg vozača na području Grabovca, a iznosila je 1,92 g/kg, dok je najveća izmjerena brzina kretanja vozila bila 164 km/h na autocesti A1 i to na dijelu gdje je ograničenje 100 km/h.

  Također, 9. veljače na državnoj cesti D1 u Grabovcu policijski službenici Policijske uprave karlovačke u suradnji s predstavnicima drugih inspekcijskih službi proveli su pojačani nadzor vozila i vozača. Tom prilikom iz nadležnosti rada policije utvrđeno je 29 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, dva iz Zakona o osobnoj iskaznici, dok je iz nadležnosti ostalih inspekcijskih službi utvrđen 1 prekršaj. Kod šest vozila utvrđena je veća tehnička neispravnost.

  Policijski službenici su danas 10. veljače na nadležni Općinski sud uz optužni prijedlog doveli 52-godišnjaka koji je jučer 9. siječnja zaustavljen u Grabovcu, a za kojeg je utvrđeno da je pod utjecajem alkohola od 1,92 g/kg, prije stjecanja prava na upravljanje i bez zaštitne kacige upravljao neregistriranim mopedom. Nadalje, utvrđeno je da mu je isteklo važenje prometne dozvole te da nema sklopljen ugovor o osiguranju vozila. Nadležni sud odredio mu je zadržavanje od 15 dana.

  Proteklog vikenda na području PU karlovačke evidentirano je 10 naleta vozila na divljač i tom prilikom nastala je materijalna šteta od oko 36.000 kuna. Po dva takva događaja evidentirana su na području Karlovca, Bosiljeva i Vojnića, a po jedan događaj na području Draganića, Žakanja i Slunja i to najčešće na državnim cestama u noćnim satima. Stoga s ciljem smanjenja naleta vozila na divljač, ponovno skrećemo pozornost svim vozačima na porast broja takvih događaja na cestama te preporučamo:

  • Obratite pozornost i usporite vožnju kada vidite prometni znak opasnosti „Divljač na cesti“, odnosno pridržavajte se ograničenja ili vozite ispod ograničenja brzine
  • Budite oprezni u sumrak i po noći te ranim jutarnjim satima kada je divljač često najaktivnija te kada nema prometa iz suprotnog smjera ili ispred vas, koristite duga svjetla za osvjetljenje ceste
  • Blizina šume i velike nepokošene trave u većini slučajeva znači da se u blizini nalaze divlje životinje
  • Za vrijeme vožnje maksimalno biti koncentrirani i paziti na moguću refleksiju očiju u daljini
  • Ukoliko ugledate divljač pratite njezino kretanje, često je nepredvidiva i može se vratiti natrag na cestu nakon prelaska na drugu stranu, budite spremni da se naglo zaustavite te pokušajte izbjeći nagle pokrete s upravljačem jer posljedice sudara s vozilom iz suprotnog smjera ili slijetanje s ceste mogu biti kobne
  • Ne bacajte smeće kroz prozor jer ostaci hrane uz cestu primamljuju divlje životinje
  • Ako ste s vozilom naletjeli na divljač, o događaju obavijestite policiju