Rezultati pojačanih aktivnosti policije u prometu proteklog vikenda

Proteklog vikenda 34 vozača bila su pod utjecajem alkohola, a 79 ih je vozilo prebrzo

VIŠE IZ RUBRIKE

    Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave karlovačke policijski službenici provodili su pojačani nadzor sigurnosti cestovnog prometa kojom prilikom su iz prometa isključili 34 vozača zbog vožnje pod utjecajem alkohola te utvrdili 79 prekršaja nepropisne brzine kretanja. Ujedno, sankcionirali su 40 sudionika zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa, 22 vozača koristilo je mobitel za vrijeme upravljanja vozilom na nedozvoljen način te su utvrđena 92 ostala prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najveća izmjerena koncentracija alkohola iznosila je 2,24 g/kg dok je najveća izmjerena brzina kretanja vozila na autocesti A1 bila 168 km/h.

    U proteklom tjednu na području Ogulina, Duge Rese i Ozlja uhvaćeno je pet vozača koji su bili ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“.

    Naime, na području Ozlja 37-godišnjak je upravljao vozilom za vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom, a utvrđeno je i da je zbog ponavljanja istovrsnog prekršaja unatrag tri godine u dva slučaja već bio pravomoćno kažnjen. Vozač je uhićen i priveden na nadležni sud koji mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od 20 dana.

    Na području Duge Rese u činjenju najtežih prometnih prekršaja uhvaćena su dva vozača koji su višestruki počinitelji prekršaja. U jednom slučaju radi se 31-godišnjaku koji je uslijed neprilagođene brzine i prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom. Upravo zbog upravljanja motornim vozilom pod utjecajem alkohola i prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom ovaj vozač je već ukupno devet puta pravomoćno kažnjen. On je uhićen i priveden na nadležni sud koji mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od 30 dana. U drugom slučaju na području Duge Rese zaustavljen je 51-godišnjak kako upravlja lakim četverociklom pod utjecajem alkohola, a unatrag tri godine je u četiri slučaja zbog istih prekršaja pravomoćno kažnjen. Vozač je uhićen i priveden na nadležni sud koji mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od 20 dana.

    Također i na području Ogulina u činjenju najtežih prometnih prekršaja uhvaćena su dva vozača koji su višestruki počinitelji prekršaja. Naime, 36-godišnjak je pod utjecajem alkohola i u vrijeme izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom prouzrokovao prometnu nesreću s materijalnom štetom te se s mjesta događaja udaljio prije dolaska policijskih službenika i prije nego je izmijenio podatke s drugom oštećenom osobom. Nakon uhićenja i privođenja nadležni sud mu je izrekao novčanu kaznu od 12.000 kuna. Nadalje, prilikom nadzora prometa utvrđeno je da 64-godišnjak upravlja tehnički neispravnim vozilom prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom. Unatrag tri godine on je pravomoćno kažnjen za počinjenje 14 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Nakon uhićenja i privođenja nadležni sud mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od 30 dana i novčanu kaznu od 2000 kuna.