Prvi Karlovački

Prošle godine više od 500 naleta vozila na divljač

Autor: Renata Benković

15.01.2022

Crna kronika

Rezultati analize ukazuju na trend povećanja naleta vozila na divljač, a samim tim povećala se i materijalna šteta na vozilima

Tako je tijekom prošle godine području PU karlovačke zabilježeno 534 naleta vozila na divljač, i tom prilikom, nastala materijalna šteta veća od 1,9 milijuna kuna. Usporedbe radi, tijekom 2020., zabilježeno je 420 naleta, a šteta na vozilima bila je 1,5 milijuna kuna, navodi se u priopćenju policije.

Prema vrsti divljači, najviše naleta vozila bilo je na srneću divljač, potom na divlje svinje, lisice, zečeve i ostalu divljač.

U odnosu na prometnice na kojima se dogodilo najviše naleta prednjače državne ceste, potom županijske, nerazvrstane,  autoceste i lokalne ceste.

A najviše naleta zabilježeno je u sumrak, noću i ranim jutarnjim satima.
Kao najugroženije dionice, odnosno mjesta učestalih nesreća su dionice cesta u predjelu Šumbara, Bosiljeva, Budačke Rijeke, Slapna, Gornjeg Mrzlog Polja i Donjih Dubrava.

Da bi se što više smanjile nesreće ovog tipa policija savjetuje vozačima da uspore vožnju kada uoče prometni znak opasnosti „Divljač na cesti“, posebno oprezni, vozači bi trebali biti u sumrak i po noći te ranim jutarnjim satima kada je divljač najaktivnija.

Blizina šume i velika nepokošena trava u većini slučajeva znači da su u blizini divlje životinje.

Isto tako, za vrijeme vožnje maksimalno budite koncentrirani i pazite na moguću refleksiju očiju u daljini, a ukoliko ugledate divljač pratite njezino kretanje, često je nepredvidljivo, a životinja se može vratiti natrag na cestu, nakon što ju je već prešla.

Nikako nemojte bacati hranu kroz prozor, jer ostaci hrane uz cestu mame i privlače divlje životinje, savjetuju iz policije.