Prvi Karlovački

Proslavljen blagdan Josipa Radnika u Nacionalnom svetištu svetog Josipa

Autor: Marta Marinović

01.05.2021

Karlovac

Današnji dan posvećen je zaštitniku Karlovačke županije i grada Karlovca, svetom Josipu Radniku, koji je ujedno i uzor poštenog i pravednog rada.

Središnje misno slavlje u 11 sati predvodio je apostolski nuncij u Hrvatskoj, Giorgio Lingua, koji je između ostaloga u svojoj propovijedi okupljenim vjernicima u Svetištu, ali ispred malih ekrana televizijskog prijenosa poručio:

Tko zna nije li Isus u svojoj Božanskoj viziji razgovarao s Josipom i o Hrvatskoj?! Zamisli – Isus mu reče – jednog ćeš dana bit proglašen zaštitnikom sveopće Crkve i zaštitnikom Hrvatske. Molim te, pobrini se za taj vjerni narod, osobito kada ga budu snašle velike nevolje. S očinskom brigom i nježnošću, kao što si to činio kada si me kao dijete opominjao, kada si me učio hodati, a zatim i pisati, poduči i Hrvate svemu onome o čemu sam ti govorio. Želio bih da među narodima na zemlji postanu uzor onoga što znači da će ‘prvi biti posljednji’ i da misli moga Oca nisu misli ovoga svijeta. I, nadasve, poduči ih mojoj zapovijedi: da ljube jedni druge kao što sam ja ljubio svoje učenike kako bi svi po tome znali da su moji učenici. Nesloga i razdor su sablazan, naprotiv, budu li živjeli u slozi i jedinstvu, svijet će povjerovati u mene i u Onoga koji me je poslao. Čuvaj Hrvatsku i sve njezine stanovnike kao što si mene čuvao, kazao je u svojoj propovijedi apostolski nuncij Lingua.

Na kraju svečanog misnog slavlja nunciju su uručeni i prigodni darovi.

Želimo Vam darovati sliku idejnog rješenja uređenja glavnog oltara, rad akademskog slikara Josipa Botterija Dinija, i skulpturu Svete obitelji, rad slikara i kipara Željka Marekovića Mareka. Botteri izrađuje glavni oltar, a Mareković je izradio glavna ulazna vrata, rekao je rektor Nacionalnoga svetišta svetoga Josipa, mons. Antun Sente.

Važno je napomenuti kako se je misno slavlje odvijalo dostojanstveno uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera.