Prvi Karlovački

Proslavljen 67.rođendan Centra Vladimir Nazor

11.06.2019

Karlovac

Na smještaju u našem Centru imamo 16 djece, kaže Horvat, ukupno brinemo o 90 djece, među kojima je desetak djece u obiteljima kojima pružamo uslugu savjetovanja i pomaganja, što uključuje primarne, posvojiteljske i udomiteljske obitelji.

Prigodnim programom Centar za pružanje usluga u zajednici Vladimir Nazor proslavio je još jedan rođendan. U dvorištu Centra na jednom mjestu našla su se djeca, roditelji, djelatnici Centra, te svi oni koji svakodnevno surađuju s njima i pomažu im. Nekadašnji Dom za djecu osnovan je daleke 1952.godine, a tijekom postojanja samo je promijenio ime, ali mu je svrha ostala ista, kaže ravnateljica Nataša Horvat.

A to je skrb o djeci bez adekvatne roditeljske skrbi, kroz pomoć, osamostaljivanje, osnaživanje i stvaranje odgovornog pojedinca, koji će jednog dana u našem društvu funkcionirati odgovorno, samostalno i kvalitetno. Na smještaju u našem Centru imamo 16 djece, ukupno brinemo o 90 djece, među kojima je desetak djece u obiteljima kojima pružamo uslugu savjetovanja i pomaganja, što uključuje primarne, posvojiteljske i udomiteljske obitelji. Velik broj djece nam je u poludnevnom boravku, pa ono što se iz godine u godinu sve više primjećuje je stalno smanjenje broja djece u našem Centru. Velika je to promjena u odnosu na vremena kada je kod nas boravilo i više od 60 djece, a sve to je u skladu sa deinstitucionalizacijom i transformacijom ustanova ovakvog tipa. Što se pak tiče organizacijskog dijela, trenutno se nalazimo negdje na dvije trećine obavljenog posla i u fazi smo prijave projekata za povlačenje sredstava iz EU fondova, kako bi cjelokupnu transformaciju ustanove i jačanje usluga proveli na što bolji i adekvatniji način, u čemu nam nesebično pomažu Karlovačka županija i Grad Karlovac, kaže Horvat. Još je povodom skorog završetka školske godine poručila djeci, roditeljima, nastavnicima i cijelom društvu,

Treba smanjiti očekivanja, treba djecu osnažiti i treba im pomoći pa će onda ona kroz godinu dana puno više postići i sama. Oni u našoj ustanovi nisu prvenstveno iz razloga da bi imali samo zadovoljavajuće ocjene, već da im se pomogne u svim segmentima društva, a to na naše veliko zadovoljstvo prepoznaju nastavnici i profesori s kojima dobro surađujemo, zaključuje.

Prigodni glazbeni program osmislila su i izvela djeca Centra, okupljena u muzički band, njihovi odgajatelji i prijatelji ustanove. (rb)

Foto:i.č.