Rimska pizza ima tanko i prhko tijesto, suho, lakše, hrskavije... dok je napuljska pizza mekša i mrvičasta, kruhasta, deblja. To su dvije osnovne vrste pizze.

Proslavite Svjetski dan pizze – naručite ju danas ili je napravite sami

VIŠE IZ RUBRIKE

    Još u 10. stoljeću u Napulju ljudi su za užinu pripremali krušnu pogaču s umakom od rajčice i malo naribanog sira. Isprva je bila namijenjena za sirotinju da zavarava glad. Originalni recept pizze s mozzarellom, umakom od rajčice i bosiljkom nastao je 1889. godine i takav je ostao do danas.

    Inače se recepti mijenjaju od kulture do kulture pa tako u Japanu vole dodati lignje i majonezu, na Havajima stavljaju ananas…, a podloga može biti i od tikvica, bademovog brašna, tune... Najveća pizza na svijetu nastala je 1990 godine, za nju je bilo potrebno 500 kg brašna, 800 kg sira i 900 kg umaka od rajčice, te je bila dužine od 37,4 metara.

    Iako se smatra nezdravim jelom i prosječna energetska vrijednost dva velika komada pizze ima oko 744 kalorije, stručnjaci su otkrili da se konzumacijom pizze jednom tjedno smanjuje rizik od raka zahvaljujući umaku od rajčice koji sadrži likopen koji je vjerojatno najsnažniji antioksidans, a sir sadrži kalcij i kalij.