Prvi Karlovački

Proslava u Slunju bit će skromna, ali svečana

Autor: Branko Obradović

03.08.2020

Vijesti

Predstavljen program obilježavanja 25. obljetnice Oluje i proslave Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja za područje Karlovačke županije

U Uredu župana održana je danas konferencija za novinare na kojoj je najavljen program obilježavanja 25. obljetnice Oluje i proslave Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja za područje Karlovačke županije. Proslava će biti održana u srijedu u Slunju s početkom u 18 sati. Pročelnik Ureda župana Kristijan Čujko istaknuo je da će ove godine proslava zbog epidemiološke situacije biti skromnija.

-Isprika svim braniteljima i građanima zbog načina održavanja proslave, ove godine sve je vrlo skromno zbog poznate situacije. Još početkom godine planirali smo veću proslavu, ali smo se morali prilagoditi epidemiološkoj situaciji, uz poštivanje postojećih mjera. Morali smo smanjiti broj sudionika proslave, pa je ograničen broj predstavnika postrojbi i braniteljskih udruga, kazao je Čujko.

Predsjednik Obora za branitelje Karlovačke županije Tomislav Magdić kazao je da se proslave održavaju svakih pet godina i to naizmjenično u Slunju i Karlovcu. Ove godine na redu je Slunj.

-Ove godine obilježavamo 25 godina Oluje i proslava je u Slunju. Hvala Karlovačkoj županiji, koja je pokrovitelj proslave. Zbog poznate situacije ove godine će sve biti skromno, ali svečano. Zbog poštivanja epidemioloških mjera preporuka je da iz svih postrojbi i braniteljskih udruga dođu do dva predstavnika, rekao je Magdić.

Uz obilježavanje 25. obljetnice Oluje proslave Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja za područje Karlovačke županije, u Slunju će dan kasnije, 6. kolovoza biti obilježen i Dan grada. Slunjski gradonačelnik Jure Katić kazao je da svim građanima Slunja ova proslava puno znači.

-Ovo je po treći put da se proslava održava u Slunju i moram reći da sam svaki put bio u Organizacijskom odboru, pa mi je sve jako dobro poznato. Mi u Slunju drugačije doživljavamo ovu proslavu nego u Karlovcu, pa predlažem da proslava svaki put bude u Slunju. U srijedu će doći sve postrojbe, koje su sudjelovale u oslobađanju Slunja. I sam sam sudjelovao u Oluji i sjećam se kada je general Miljenko Crnjac izdavao zapovijedi postrojbama, našem zapvjedniku je rekao “idite kući”. Kada smo ušli u Slunj, bili smo sretni što smo oslobodili svoj grad, ali i žalosni, jer je sve bilo uništeno. Zapaljena su i uništena sva hrvatska sela oko Slunja, a sve hrvatske kuće u gradu bile su spaljene. Apeliram na Vladu da pomogne našem kraju koliko više može. Proslava Oluje za nas je nešto posebno, a dan kasnije obilježit ćemo i Dan grada, kazao je Jure Katić.

Načelnik Stožera civilne zaštite Karlovačke županije Josip Ribar rekao je da će se za vrijeme proslave u Slunju poštivati sve propisane mjere.

-Iskoristit ću priliku i reći da je epidemiološka situacija u Karlovačkoj županiji odlična i za to zasluge pripadaju svim stanovnicima naše županije i ja im na tome zahvaljujem. Sudionici proslave u Slunju morat će se pridržavati osnovnih mjera, a to su razmak od metra i pol između ljudi i higijena. Bit će postavljeni dezinfekcijski punktovi, a bit će organizirana i redarska služba. Apeliram na sve sudionike da prije odlaska na proslavu izmjere svoju tjelesnu temperaturu. U ime Stožera civilne zaštite Karlovačke županije čestitam svim braniteljima i građanima 25. obljetnicu Oluje, Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Moja je preporuka da to proslavimo u krugu obitelji, istaknuo je Josip Ribar.

Program proslave u Slunju predstavio je voditelj Odsjeka za protokol i odnose s javnošću Karlovačke županije Bernardo Pahor.

-Sve će biti krajnje skromno, okupljanje će biti u 17 sati i 45 minuta na Trgu dr. Franje Tuđmana. U 18 sati u povorci će se krenuti prema spomen obilježju u parku, gdje će sve delegacije položiti vijence i zapaliti svijeće. Zatim će svi sudionici u povorci doći na Trg Zrinskih i Frankopana, gdje će biti služena sveta misa na otvorenom. U slučaju kiše misno slavlje bit će u župnoj crkvi. Cijeli program trajat će dva sata, kazao je Pahor.