Advent

Prosinac u Slunju - događanja za sve generacije!

VIŠE IZ RUBRIKE

Slunj - najbolja destinacija ruralnog turizma na svijetu

Cijeli mjesec Slunj nudi toplinu zajedništva i obilje događanja za sve generacije

Prosinac u Slunju će biti obasjan svjetlima adventa. Cijeli mjesec naš grad nudi toplinu zajedništva i obilje događanja za sve generacije.

Vrijeme došašća tradicionalno obilježavamo paljenjem prve adventske svijeće u Gradskom parku, priopćili su iz Grada Slunja.

Tako ćemo i ove subote, 2.12., uz prigodan program – nastup Slunjskih mažoretkinja, glazbenica Nine i Marine i mješovite pjevačke skupine “Lovor”  te koncert učenika Glazbene škole Karlovac PO Slunj i Dječjeg zbora „Zorica“, otvoriti advent, odnosno „Prosinac u Slunju“.

U predvorju POU bit će održan i mali Božićni sajam na kojem će svoje kreativne radove predstaviti učenici Osnovne i Srednje škole Slunj, Srednje škole Plitvička Jezera i Glazbene škole Karlovac.

U toplom ozračju Rastoka, u nedjelju 3.12., mirisi božićnih kolačića će zavladati zrakom tijekom radionice pečenja ukusnih medenjaka. Pridružite nam se u Turističko informativnom centru Rastoke, na adresi Rastoke 2.

Prvi tjedan došašća dovodi u naš grad i Svetog Nikolu. U utorak, 5.12., nakon Svete mise u Crkvi Presvetog Trojstva, djeca će uz pjesmu i kićenje bora dočekati Svetog Nikolu na Trgu Zrinskih i Frankopana.

U četvrtak, 7.12., u Pučkom otvorenom učilištu Slunj, na „Književnoj večeri – putopisno predavanje“, u nepoznate krajeve vodi nas poznati putopisac Hrvoje Jurić. 

„Neposlušna pahulja“ već početkom prosinca dovodi Djeda božićnjaka za svu poslušnu djecu našeg grada. U subotu, 9.12., poklon za naše najmlađe – besplatna dječja predstava „Neposlušna pahulja“ u Pučkom otvorenom učilištu Slunj! Nakon predstave Djed božićnjak će se družiti s djecom i roditeljima.

KUD-ovi „Graničar“ iz Cvitovića i „Lađevčani“ iz Lađevca, u nedjelju, 10.12., ponovno nas okupljaju u POU Slunj. Zajedničkim plesnim i glazbenim nastupom „Udaje se drugarica naša“ prikazat će tradicionalne svatovske običaje našeg kraja, a u goste stižu i muška pjevačka skupina „Sinovi atara“ te ženska pjevačka skupina „Zwizde“.

Kako bi Djed Božićnjak na vrijeme pripremio poklone i ispunio naše želje, potrebno je da mu na vrijeme i napišemo pisma! U subotu, 16.12. pišemo pisma Djedu božićnjaku u Galeriji POU Slunj, dok nestrpljivo čekamo da autobus s njegovim veselim pomoćnicima dođe po nas! Autobus Djeda božićnjaka primit će svako dijete s područja našeg grada.

U autobusu će nam Baka mraz čitati priču, a potom nas dovodi na popularni Disney 3D film „Želja“. Za one malo starije, u 19 sati projekcija filma „Napoleon“ u Kino dvorani POU Slunj.

Tradicionalni, topli obiteljski Božić našeg kraja miriše na kruh Božićnjak, ukrašen je ružicama od krep papira, a čuju se i tradicionalni napjevi kola „Ej janje moje“.

Bož’ćujmo zajedno, 17.12., u Rastokama! U sklopu ovog događanja, svaki gost će moći osjetiti barem djelić topline naše Božićne tradicije. Izrađivat ćemo kruh Božićnjak, ružice od krep papira, zaplesati kolo „Ej, janje moje“, a događanje će upotpuniti KUD „Lađevčani“, KUD „Korana“, DJ Tona te Cirkultura – vatreni show.

Na malom Božićnom sajmu imat ćemo priliku kupiti originalne Božićne poklone – suvenire, nakit, rukotvorine… te razne proizvode OPG-a s područja grada Slunja.

U četvrtak, 28.12., naša slikarica Mirjana Modrušan poziva sve da se odazovu radionici slikanja uz čašu finog domaćeg vina. U večernjim satima, u Galeriji POU Slunj, druženje uz miris boja i vina.

Uživanje u produženom vikendu započnimo odličnom predstavom „Stambeno pitanje“ koja u petak, 29.12., u poslijepodnevnim satima, dolazi u Pučko otvoreno učilište Slunj.

Pripremimo se zajedno za doček Nove godine!

Ove godine organizirali smo dvije noći svirke uživo! Već u subotu, 30.12., na Trgu Zrinskih i Frankopana, zabavlja nas DJ, a potom slijedi nastup poznate grupe „Adastra“. Dok u nedjelju, 31.12., u Novogodišnju noć uvodi nas vesela grupa „Verso band“. Obje večeri će biti prisutna i ugostiteljska ponuda „Fast food Kvart“.

Naši najmlađi će također imati priliku zajedno proslaviti Novu godinu! U nedjelju, 31.12. u jutarnjim satima, na Trgu Zrinskih i Frankopana, uz naše Slunjske mažoretkinje te plesnu skupinu „Stage control“ i animatore, mališani će proslaviti dolazak Nove godine u podne. Glazbenim nastupom dodatno će ih rasplesati i Tona i Nikola.

Do posljednjeg dana ove godine, u Slunju može svatko pronaći nešto za sebe. Adventsko vrijeme je prepuno zanimljivih događanja za djecu, mlade i odrasle. Pridružite nam se i osjetite čaroliju blagdana u jednoj od najboljih destinacija ruralnog turizma na svijetu, poručuju iz Slunja.