Prvi Karlovački

Prosinac donosi obilnu kišu, u srijedu i snijeg

Autor: Anamarija Radočaj

30.11.2020

Mozaik

Mirno vrijeme obilježit će prvi dan prosinca, ali bit će tmurno uz maglu i niske oblake. Duž obale će u prvom dijelu dana biti sunca u izobilju, ali zatim će poslijepodne rasti naoblaka s jugozapada.

Uvod je to u novo pogoršanje vremena koje je na rasporedu u srijedu. Već u noći na srijedu treba računati na kišu duž obale, koja će se tijekom noći intenzivirati i lokalno biti obilnija. Kiša će početi prelaziti u snijeg u noći na srijedu, najprije u višim predjelima Gorskog kotara, a potom i u nižim. Upravo bi se u Gorskom kotaru trebalo akumulirati najviše snijega.

Padat će i u Lici, ali i u sjeverozapadnoj unutrašnjosti Hrvatske, najizglednije na širem karlovačkom području, u Krapinsko-zagorskoj županiji. Koja pahulja, uz kišu, prolazno može zalepršati i u Zagrebu, Sisku, Varaždinu, no bit će to najvjerojatnije tek oborina u tragovima, što vrijedi i za unutrašnjost Istre, područje Kvarnera.

Na sjevernom Jadranu puhat će jaka i olujna bura, dok će u većem dijelu Dalmacije “držati” jugo. Stoga će biti vrlo šarolike temperaturne vrijednosti duž obale u srijedu. Na kopnu oko 0 u zapadnim područjima, središnjim oko 1,2, do 4, na istoku.

Duž obale će padati kiša, lokalno obilnija, osobito u Dalmaciji, kako u unutrašnjosti, tako uz obalu i na otocima, gdje će intenzivno kišiti i tijekom srijede, i četvrtka. (n1)