Miroslav Furdek na vlastiti zahtijev podnio ostavku na funkciju zamijenika gradonačelnika, danas postao gradski vijećnik

Proračun Grada Duge Rese u 2020. bit će 46,4 milijuna kuna

VIŠE IZ RUBRIKE

  Na 26. sjednici, posljednjoj u ovoj godini, Gradsko vijeće Grada Duge Rese usvojilo je gradski Proračun za 2020. godinu vrijedan 46 milijuna i 404 tisuće kuna, kao i projekciju proračuna za 2021. od 34,9 milijuna kuna i za 2022.g. u iznosu od 34,7 milijuna kuna, sa 10 glasova za i 6 suzdržanih. Zbog opsežnog dnevnog reda od 40 točaka, vijećnici su jednoglasno odlučili da se Aktualni sat skida s dnevnog reda.

  -Temeljni financijski dokument Grada planiran je odgovorno i realno kako bi se i dalje jamčila stabilnost javnih financija, omogućio nastavak brojnih započetih i novih investicija u Dugoj Resi te osigurao još bolji životni standard svih Dugorešana, među ostalim o proračunu je rekao gradonačelnik Tomislav Boljar.

  Prije samog početka sjednice, dojučerašnji zamjenik dugoreškog gradonačelnika Miroslav Furdek danas je položio prisegu za gradskog vijećnika. Naime, Furdek je na osobni zahtjev podnio ostavku na dužnost zamjenika gradonačelnika 18. studenog, čime je osam dana od ostavke aktivirao svoj vijećnički mandat, budući je isti osvojio na lokalnim izborima. Njegov vijećnički mandat aktiviran je 26. studenog, čime je automatizmom prestao vijećnički mandat zamjenskoj vijećnici Danijeli Salopek. Predsjednik Gradskog vijeća Ivan Moguš zahvalio je Furdeku na savjesnom obavljanju dosadašnje funkcije, koju je podsjećamo obavljao volonterski, odrekavši se svoje dogradonačelničke plaće u korist dugoreških škola, koje su na taj nabavljale informatičku opremu.

  Još jedna vrijedna inicijativa predstavljena je gradskim vijećnicima, koju je pokrenuo vijećnik Jasmin Sarvan. Naime, Sarvan i grupa građana pokrenuli su inicijativu upisa imena legendarnog igrača i nogometnog djelatnika Dragutina Drvodelića - Drde u Tematski park NK Hajduka, koji će na Poljudu biti otvoren početkom 2020. godine. U taj park bit će upisani svi igrači Hajduka, pa nam je cilj da i Drdino ime koji je za Hajduk igrao od 1949. do 1952. zauvijek bude upisano u klupsku povijest te da do Drvodelićevog 100-tog rođendana, 7. svibnja uspijemo prikupiti 7500 kuna čime ćemo ga zauvijek oteti zaboravu i vratiti na mjesto njegovog najvećeg sportskog uspjeha, rekao je Sarvan.

  Svi oporbeni vijećnici HDZ-a, kako se i očekivalo, uputili su primjedbe na predloženi proračun kao i dva amandmana, koje je podnio vijećnik Zlatko Grčić, koji su odbijeni. Braneći proračun gradonačelnik Boljar je rekao da je najvažnije što se svi započeti projekti nastavljaju.

  -Novina ovog proračuna je konačno pokretanje i završetak nogostupa, nadam se u roku od godinu i pol dana, od Belavića do Starih sela, svojevrsna „rak rana“, čija je realizacija vezana i za turizam i turističku ponudu. Generalno, proračun je dosta razvojan, u sklopu je onoga što možemo, u nekim stavkama je i inovativan, socijalan, jer moramo bit socijalno osjetljivi, a što se tiče nad standarda u školstvu, na tome ćemo inzistirati i ustrajati jer to je naša budućnost, kaže Boljar. Opremanje i sufinanciranje rada svih naših dječjih vrtića nam je imperativ, a kroz pružanje usluga Komunalnog i čistoće širimo standard življenja, što potvrđuju i riječi zamjenika generalnog direktora Hrvatskih voda, koji je za nedavnog posjeta Dugoj Resi izjavio da projekti koji su u tijeku, rijetko gdje u Hrvatskoj se mogu vidjeti. Proračun je prihvaćen, a već sada sam siguran da će izmjena biti, rebalansa i to ciljano za podršku gospodarstvu, zaključio je.

  Gradski vijećnik HSS-a Mijo Ivanić među ostalim, oporbenim vijećnicima objasnio je razloge zbog kojih je proračun takav kakav je i tko je za to kriv.

  -Mi koji u ovome gradu obnašamo vlast, imamo svoj program, po njemu se ravnamo i izvršavamo ga tako kako ga izvršavamo, a je li to dobro ili nije, znat ćemo na sljedećim izborima,kaže Ivanić. Poručuje oporbi da je lako kritizirati i nabrajati što je učinjeno a što nije, kao da zaboravljaju u kakvoj državi živimo. Naša lijepa domovina, središnja država uzima 93 posto, a s ostalih 7 posto moramo se pokrivati kakao znamo, izdvajati za sve ono o čemu jedan grad mora voditi brigu, da bi onda oporba zaključila kako proračun nije razvojan. Sigurno da nije, neće ni biti, sve dok je ova vlast, nema razvoja. Jer to malo novca što ostane, trebalo bi biti dovoljno za „krpanje“ svega ostalog. Pa pita, na koji način i kako i odmah odgovara Ivanić, jednostavno treba mijenjati vlast.

  -Uputio je i kritiku oporbenim vijećnicima obzirom na način njihovog apriori „kontra“ glasanja. Kaže kako su i te vijećnike u konačnici birali građani garda u kojem žive, i savjetuje im da promisle svojom glavom, a ne da slušaju upute sa nekog drugog mjesta. Jer kako kaže, bez obzira na argumente o stavkama proračuna, zna se da je negdje drugdje već odglasano ili će oni biti suzdržani ili protiv. Stvar je to stranačke stege, kako se negdje dobije naputak takav je i rezultat glasanja. No bez obzira na sve, ovaj proračun ide dalje, a birači Duge Rese već na slijedećim izborima imat će priliku odlučiti je li taj smjer bio dobar ili nije. (rb)

  Foto: r.b.