Prvi Karlovački

Promovirano drugo dopunjeno izdanje knjige „Jugoturbina Karlovac 1949. – 1992.“

Autor: Miloš Milovanović

27.06.2020

Mozaik

Udruga Nikola Tesla Karlovac danas je na Veleučilištu organizirala promociju knjige „Jugoturbina Karlovac 1949. – 1992.“

U knjizi autori pišu o Jugoturbini koja je svoj život imala od 1949. do 1992. godine. Mi smo već jednu knjigu pred 15 godina izdali, a sada smo ju dopunili s tim da je obuhvaćen i ovaj dio u kojem se Jugoturbina bez imena razvijala na Maloj Švarči. Tamo su sada velik firme; General Electric, Adriadiesel, Croatia pumpe itd., kratko nam je rekao  predsjednik Udruge Nikola Tesla koja je i izdavač knjige  profesor Mirko Butković.

Kako su autori naveli u predgovoru drugom izdanju razlozi za novo izdanje su višestruki. Prvi je razlog rasprodaja prvog izdanja, drugi je nova saznanja iz povijesti Jugoturbine, a treći, najvažniji , što, kako vrijeme teče, sve se više uviđa koliko je Jugoturbina bila fenomen tehnologije, znanosti, organizacije i multidisciplinarnosti za Karlovac, Hrvatsku i Jugoslaviju.

Knjiga ima sedam autora, a to su Mirko Butković, Petar Fleković, Simo Lončar, Tomislav Kuhar, Dušan Pletikosić, Bruno Rogić i Ivan Ivičak. Urednik je Danko Plevnik. Izdavanje su pomogli donatori Veleučilište u Karlovcu, Studentski centar Karlovac, zatim Domes Duga Resa, Hidris Inženjering Karlovac, IPS Systemtechnik Karlovac i ZIT Zagreb.

Knjiga je tiskana u Tiskari Pečarić – Radočaj u 300 primjeraka i moći će se nabaviti u Udruzi Nikola Tesla. Dobro posjećenoj promociji, prisustvovala je i zamjenica gradonačelnika Andreja Navijalić.

Foto: Igor Čepurkovski

Autor: Miloš Milovanović