Prvi Karlovački

Promocija deficitarnih zanimanja u Županijskoj komori Karlovac

25.07.2019

Županija

Povećan broj upisanih učenika u pojedinim deficitarnim zanimanjima

 

Predstavljanje projekta „P.s-Pokreni se“ te sjednica Vijeća za tržište rada održani su danas u Županijskoj komori Karlovac.

Jedan od temeljnih ciljeva projekta „P,s.-Pokreni se“ je promocija deficitarnih zanimanja, a dosadašnje rezultate predstavila je voditeljica Danica Bago.

-Kako su sada već završili upisi u srednje škole imamo rezultate koliko je bilo upisanih u deficitarna zanimanja i možemo reći da smo njima zadovoljni jer smo u tri godine uspjeli upisati i tokara i limara i još pojedinih zanimanja, a u pojedinim deficitarnim zanimanjima povećati upis učenika, kazala je između ostalog Bago.

Zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar istaknula je aktivnosti koje Karlovačka županija provodi vezane za promociju i poticanje upisa u deficitarna zanimanja.

Karlovačka županija i preko Vijeća za tržište rada, ali i sama sa svojim financijskim sredstvima ove je godine napravila jedan značajan iskorak, a to je Odluka župana da smo za sva zanimanja koja nisu upisivana tri, četiri ili više godina odlučili financirati za učenike u cijelosti sve troškove, od nastavno didaktičkih sredstava, putnih troškova, pa čak i smještaja u učenički dom bilo da su iz naše ili bilo koje druge županije. I to je polučilo određene rezultate, tako da smo upisali i tapetara i tesara i dva limara, koja nisu bila upisivana tri ili više godina. Okupili smo i sve poduzetnike da se kako u Mješovito industrijsko- obrtničkoj školi, tako i u Tehničkoj i Šumarsko i drvodjeljskoj školi za sva zanimanja koja su na listi deficitarnih zanimanja i oni uključe u stipendiranje iako znamo da je Ministarstvo gospodarstva za jedinstveni model obrazovanja, dakle za sva obrtnička zanimanja udvostručilo stipendiju sa 700 kuna mjesečno na 1.500 kuna mjesečno i to 12 mjeseci. I kada zbrojimo stipendiju Ministarstva, stipendiju poduzetnika i potporu Karlovačke županije moralo se nešto pokrenuti, istaknula je Hajsan Dolinar.

Naglasila je i kako su u sklopu projekta „P.s.-pokreni se“ obišli 29 škola u Karlovačkoj županiji kako bi poduzetnici prezentirali da se od obrtničkih zanimanja može lijepo živjeti, da se može zaraditi plaća ne samo za sebe nego i za cijelu obitelj.

Primjerima dobre prakse djeci se dala jasna slika što znači obrtničko zanimanje, da ono doista vodi put tržišta rada, a ne Zavoda za zapošljavanje“, izjavila je Hajsan Dolinar.

O projektu Klub za zapošljavanje mladih Karlovačke županije kojega provodi Udruga Carpe Diem, više je rekla voditeljica Branimira Penić.

To je projekt kojeg provodimo dvije godine i sada smo završili prvu godinu provedbe. Radimo s mladim ljudima kako bi ih osnažili za budućnost, za traženje zaposlenja. Konkretno, imamo radionice na kojima pišemo životopise, zamolbe, imamo simulacije razgovora za posao sa stvarnim poslodavcima, vježbamo se samopredstavljanju, gdje tražiti oglase za posao i slično, izjavila je Penić. Naglasila je i kako im je današnji cilj predstavljanje platforme za poslodavce.

To je zapravo mini servis gdje se spajaju poslodavac i korisnik koji nam uđe i onda poslodavac može direktno kontaktirati našeg sudionika, rekla je između ostalog Penić. (sl)

Foto:(ič)