Prvi Karlovački

Projekt Zaželi: 50 žena dobilo posao, a više od 300 starijih osoba potrebnu pomoć

Autor: Ksenija Begović

29.10.2020

Karlovac

Gradsko društvo Crvenog križa Karlovac ovog mjeseca završava projekt “Pomažem drugima – pomažem sebi”. Radi se o Programu zapošljavanja žena – Zaželi, financiranog iz Europskog socijalnog fonda. To je bi i povod današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su sudionice i partneri na projektu upoznati s rezultatima. Ujedno su ženama koje su kroz projekt bile zaposlene, uručene i svjedodžbe o završenom osposobljavanju.

Kroz ovaj projekt zaposlili smo 50 žena tijekom 22 mjeseca. Trideset njih je steklo kompetencije koje će im pomoći u daljnjem zapošljavanju, od kojih je 26 osposobljeno za gerontodomaćice i četiri osobe za računalnog operatera, naglasila je Branka Hastor, direktorica Gradskog društva Crvenog križa Karlovac i voditeljica projekta.

Napomenula je da se njihovi ugovori o zapošljavanju uskoro ističu, ali i da su žene zaposlene kroz ovaj projekt imale važnu ulogu u skrbi o starijim građanima tijekom proljetnog vala epidemije covida. One su skrbile o 360 starijih korisnika.

Tijekom proljetne epidemije preusmjerio se njihov način rada. Više nisu ulazile u kućanstva korisnika nego do vrata i dalje skrbile o njihovim potrebama, bilo zdravstvenim, odlaska u ljekarnu, kod liječnika, u trgovinu… Tamo gdje je bilo neophodno njihovo prisustvo uz sve mjere opreza ulazile su i u kućanstva. Zahvaljujem im se na velikom trudu koji su uložile, jer nije bilo lako kad smo se svi bojali zaraze, a one su bile non-stop u žiži, dodala je Hastor.

Zadovoljne su i žene koje su putem projekta bile zaposlene, osim što su barem privremeno imale posao, stekle su i nove kompetencije koje će im, vjeruju, pomoći u budućem zapošljavanju.

Radim 18 mjeseci na ovom projektu i to je puno značilo za mene. Što se tiče moje ekonomske situacije, popravila se i završila sam školovanje za gerontodomaćicu, čime mi se poboljšala zapošljivost. Posebno me ipak veseli da sam pomogla ljudima kojima je pomoć stvarno potrebna i smatram da bi se projekt trebao nastavit što prije,  rekla je Aleksandra Valić

Među zaposlenima je i Jasna Lovreković, za koju je ovaj posao bio posebno važan, s obzirom da je osoba s invaliditetom.

Nikad nisam mislila da ću biti zaposlena s obzirom na moj invaliditet tako da mi je teško objasniti koliko to znači za mene osobno. Vidjela sam kako su to korisnici prihvatili i stvarno sam ponosna što sam to radila i mogu samo reći da sam prezadovoljna.

Nastavak projekta se očekuje, što je potvrdio i gradonačelnik Damir Mandić koji je ovom prilikom zahvalio svim angažiranim ženama, ali i partnerima koji su osmislili i proveli ovaj projekt.

Kad smo ušli u ovaj projekt prvenstveno se promatrao element mogućnosti zapošljavanja osoba koje na tržištu rada teško nalaze posao. Istaknuo bih da je Grad Karlovac zajedno s Crvenim križem aplicirao za nastavak projekta. Aplicirali smo prema europskim fondovima da se nastavi. Uvjeren sam da će proći. Projekt je dobar i nema razloga da se nešto što je dobro ne nastavi.

Pohvalivši cilj projekta, a to je zapošljavanje osoba koje su na tržištu rada teže zapošljive, on je istaknuo još jednu dimenziju – brigu o starijim osobama.

Vrijednost ovog projekta nije samo zapošljavanje osoba koje teško nalaze posao na tržištu rada. Ovaj projekt ima jednu veću društvenu vrijednost. Živimo u vremenu, kad zbog stila življenja starije osobe ostaju prepuštene same sebi i tu se ovaj projekt pokazao više nego kvalitetan i potreban. Na koji način starijim osobama osigurati dostojanstvenu i mirnu starost, u tom kontekstu uvijek se javlja pitanje staračkih domova. Tu ćemo u Karlovcu morati tražiti dodatne odgovore i kapacitete uz ove postojeće, ali ne smijemo zanemariti jedan ovakav vid rada. Naime, situacija kad netko može zaista ostati u svom domu i provesti svoju starost mirno, mislim da je to jednako tako vrijedno, dodao je Mandić.

Uz Grad Karlovac partneri na projektu bili su još i Zavod za Zapošljavanje, Crveni križ Vojnić i Centar za socijalnu skrb.