Udruga slijepih Karlovačke županije

Ruka koja vodi – asistencija slijepim osobama u svakodnevnim aktivnostima

VIŠE IZ RUBRIKE

Dvogodišnji program

Projekt važan za slijepe osobe

Početkom 2022. godine Udruzi je odobren projekt videće pratnje pod nazivom "Ruka koja vodi – asistencija slijepim osobama u svakodnevnim aktivnostima". Dvogodišnji program financijski podržava Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Ovim programom u cilju je poboljšati kvalitetu života slijepih osoba koristeći usluge videće pratnje. Korisnici programa su 44 člana Udruge treće životne dobi koji žive sami ili sa starijim supružnikom koji žive na gradskom području, te im je zbog oštećenja vida neophodna pomoć videćeg asistenta kako bi im se osigurale socijalne usluge i zadovoljile svakodnevne potrebe. Korisnici su također i osobe koje su oslijepile u kasnijoj životnoj fazi, te kao takve nisu imale mogućnost rehabilitacije kako u kretanju i interakciji, tako i u obavljanju osnovnih životnih aktivnosti od osobne higijene do kućanskih poslova.

Pružanjem socijalnih usluga videćeg pratitelja korisnicima se dugoročno osigurava kvalitetniji život u vlastitom  domu, ali i izvan njega, omogućuje veća mobilnost, ali i veća uključenost u socijalne, kulturne i druge aktivnosti u kojima ne mogu samostalno sudjelovati. Program se neprekinuto odvija od 2013. godine, te je kao takav osigurava jednu od najvažnijih usluga za sve slijepe osobe.

Početkom 2023. godine započela je druga godina provedbe s planiranom provedbom do 31. srpnja. Nastavak provedbe projektnih aktivnosti planiran je kroz novi Zakon o osobnoj asistenciji. S obzirom da je početak provedbe navedenog Zakona prolongiran za 1.01.2024., Udruge koje pružaju usluge asistencije nastavljaju s provedbom projektnih aktivnosti do 31.12.2023. godine.